Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.

Zoeken
Onderzoek

Seksuele gezondheid van jongeren in Nederland tijdens de coronacrisis

Onderzoek onder jongeren in voorjaar en winter van 2020

De coronacrisis had vanaf het eerste begin een enorme impact op ons leven, misschien wel vooral op dat van jongeren. De scholen, horeca en sportclubs waren dicht en sociale contacten werden tot een minimum beperkt. Wat doet dit met het liefdes- en seksleven van jongeren? Wordt er nog gedate? Vermijden jongeren losse contacten of zoeken zij deze vooral online? Hoe zit het met de toegang tot soa- en anticonceptiezorg? En met seksueel geweld? 

Het onderzoek

Om antwoord te kunnen geven op bovenstaande vragen, hebben Rutgers en Soa Aids Nederland in 2020 twee keer onderzoek gedaan. In het voorjaar van 2020 vulden 5218 jongeren van 16 tot en met 20 jaar een vragenlijst in over hun ervaringen tijdens de eerste lockdown periode. In december gaven 5182 jongeren van 16-24 jaar antwoord op vragen over de zomer van 2020 en de lockdown die hierop volgde.

Wat blijkt?

Singles hebben tijdens de lockdown periodes beduidend minder dates en minder seks dan voor de coronacrisis. Online daten en flirten blijkt geen alternatief voor jongeren tijdens de coronacrisis: ze gebruiken niet vaker datingapps en het versturen van sexy beeldmateriaal is zelfs afgenomen. Singles die nog wel seks hebben tijdens corona, hebben wel vaker seks met dezelfde losse partner (een seksbuddy), dus minder vaak met een onenightstand.

Lees het onderzoek (PDF)

Meer informatie

Auteurs

  •  Fayaaz Joemmanbaks
  • Hanneke de Graaf
  • Suzanne Meijer
  • Janneke Heijne

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Fayaaz Joemmanbaks

Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.