Zoeken
Onderzoek

Seksuele gezondheid in Nederland in coronatijd

Onderzoek onder volwassenen in 2020

De coronacrisis had vanaf het eerste begin een enorme impact op ons leven. Mensen werkten thuis, kinderen en jongeren gingen niet naar school en sociale contacten werden tot een minimum beperkt. Wat doet dit met onze relaties en ons seksleven? Hebben mensen hierdoor minder seks, of juist meer? Vermijden zij losse contacten of zoeken zij deze vooral online? Hoe zit het met de toegang tot anticonceptie en abortus? En met seksueel geweld?

Het onderzoek

Om antwoord te kunnen geven op bovenstaande vragen, heeft Rutgers onderzoek uitgevoerd. In het voorjaar van 2020 is een representatief onderzoek uitgevoerd onder 1506 volwassen van 18-50 jaar. Daarnaast is onderzoek gedaan naar seksueel gedrag en welzijn van mensen met een partner tijdens de eerste lockdown periode, in samenwerking met 7 andere Europese landen.

Wat blijkt?

Singles hebben minder seks dan voor de coronacrisis. Een derde van de single mannen en de helft van de single vrouwen die in het afgelopen half jaar seks hadden, heeft sinds corona geen seks meer gehad. Singles van 18-24 jaar zijn daarnaast duidelijk minder tevreden over hun seksleven dan voor de corona crisis. Volwassenen met een partner ervaren echter soms ook positieve effecten van de coronacrisis, bijvoorbeeld meer tijd, minder stress en meer intimiteit met hun partner.

Lees het onderzoek (PDF)

Auteur

  • Hanneke de Graaf

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Hanneke de Graaf.

 

 

Hanneke de Graaf - Programmamanager Kennisontwikkeling en Onderzoeker - foto © Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com
Hanneke de Graaf

De seksuele levensloop van geboorte tot overlijden is mijn specialisatie. Ik houd me bezig met literatuuronderzoek en grootschalige bevolkingsstudies. Ook ben ik projectleider van ‘Seks onder je 25e’ en ‘Seksuele gezondheid in Nederland’.

Over de auteur
Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.