Zoeken
Onderzoek

Positieve kanten van seks

Kennis over de positieve kant van seks helpt ook bij het voorkomen van seksuele gezondheidsproblemen.

Seksuele gezondheid behelst meer dan alleen het voorkomen van negatieve aspecten zoals seksueel geweld, ongewenste zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen. Voor een goede seksuele gezondheid zijn ook het kunnen aangaan van positieve, plezierige en respectvolle seksuele ervaringen en relaties van belang.

Hoewel het belang hiervan in veel Nederlandse interventies en beleid op het terrein van seksualiteit en jongeren wordt benadrukt, richten onderzoeken zich veelal op het in kaart brengen van de prevalentie, risicogroepen en risicofactoren voor seksuele gezondheidsproblemen.

In dit rapport uit 2011 worden twee studies gepresenteerd. De eerste studie, ‘Kwetsbaar of weerbaar?’ richt zich op het in kaart brengen van de diversiteit aan seksuele ervaringen van jongeren die veelal als risicovol worden gezien. De tweede studie, ‘De leukste seks ooit’, gaat over de positieve, seksuele ervaringen die jongeren zelf rapporteren. 

Lees het onderzoek (PDF)

Auteurs

  • Lisette Kuyper
  • John de Wit
  • Ciel Wijsen

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met ons

Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.