Zoeken
Onderzoek

Over diplomaten en activisten

Behoeften en strategieën van biculturele LHBT’s.

Jongeren die ontdekken dat ze zich seksueel aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht gaan vaak door een periode van ambivalentie of stress, vooral als ze opgroeien in een omgeving die homoseksualiteit veroordeelt. Biculturele homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuelen doorlopen een ontwikkelingsproces van hun seksuele identiteit dat door homo-negatieve normen vanuit thuis en vanuit de sociale gemeenschap langer kan duren en tot andere keuzes kan leiden dan bij witte homoseksuele, lesbische of biseksuele mensen.

Dit onderzoek uit 2013 verkent hoe jonge mensen in Nederland met verschillende culturele achtergronden omgaan met hun eigen homoseksuele gevoelens en met hun sociale omgeving. In dit rapport wordt gesproken over bicultureel in plaats van niet westers, omdat de deelnemers aan dit onderzoek zichzelf ervaren als behorend tot twee (of meer) culturen, waaronder de Nederlandse. Het rapport is gebaseerd op veertien diepte interviews met biculturele homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuelen tussen de 20 en 30 jaar die reflecteerden op hun levensloop.

Lees het onderzoek (PDF)

Artikelen

  • Cense, M. & R. Ruard Ganzevoort (2017) Navigating Identities: Subtle and Public Agency of Bicultural Gay Youth, Journal of Homosexuality, 64:5, 654-670, DOI: 10.1080/00918369.2016.1196992
  • Cense, M. (2014). Over diplomatie en activisme. Strategieën van biculturele lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuelen. Raffia 3

Auteurs

  • Marianne Cense

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Marianne Cense

Marianne Cense - Senior Onderzoeker - foto © Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com
Marianne Cense

Jongeren en seksualiteit is mijn specialiteit. Ik vind het erg belangrijk dat we goed luisteren hoe jongeren hun seksualiteit beleven en hoe ze met sociale normen omgaan, want dat geeft zoveel inzicht in wat ertoe doet, waar het knelt en wat goed gaat. Ik heb me verdiept in de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren, in seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag en in culturele, seksuele en genderdiversiteit.

Over de auteur
Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.