Zoeken
Onderzoek

Niet zomaar seks

Jongeren over seks en grenzen

Deze studie uit 2010 biedt inzicht in de motivatie van jongeren voor seksueel contact, wanneer seksueel contact voor hen prettig en goed is en wat in hun ogen grensoverschrijdend gedrag is.

Ook biedt deze studie informatie over hun ervaringen met grensoverschrijdend gedrag en hoe deze ervaringen hun verdere seksuele carrière beïnvloeden. Op basis van inzicht in verschillende betekenissen van seksualiteit zijn tien profielen opgesteld, vijf voor jongens en vijf voor meiden.

Het onderzoek is gebaseerd op een analyse van 68 diepte interviews met jongeren (37 meiden, 31 jongens). De onderzoeksgroep bestond uit cultureel diverse jongeren.

Deze studie vormde de basis voor de campagne Maak Seks Lekker Duidelijk.

Lees het onderzoek (PDF)

Artikel

  • Cense, M., Bay-Cheng, L.Y. & van Dijk, L. (2018). ‘Do I score points if I say No?’ Negotiating Sexual Boundaries in a changing normative landscape. Journal of Gender-Based Violence. 2(2), 277–91, DOI: 10.1332/239868018X15266373560443

Auteur

  • Marianne Cense
  • Lieke van Dijk

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Marianne Cense.

Marianne Cense - Senior Onderzoeker - foto © Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com
Marianne Cense

Jongeren en seksualiteit is mijn specialiteit. Ik vind het erg belangrijk dat we goed luisteren hoe jongeren hun seksualiteit beleven en hoe ze met sociale normen omgaan, want dat geeft zoveel inzicht in wat ertoe doet, waar het knelt en wat goed gaat. Ik heb me verdiept in de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren, in seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag en in culturele, seksuele en genderdiversiteit.

Over de auteur
Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.