Gerelateerd
Bekijk ook onze andere onderzoeken.
Vormen van ruilseks onder jongeren.
Uit dit onderzoek uit 2010 onder 30 jongeren (14 – 24 jaar) blijkt dat ruilseks niet vanzelfsprekend is voor jongeren. Bijna alle jongeren hadden problemen met zichzelf of binnen hun gezin in de periode dat ze ruilseks hadden, zoals depressieve klachten of andere psychische problematiek, of problemen tussen hen en hun ouders of broers en zussen.
De jongeren hebben gemengde gevoelens over hun ervaringen met ruilseks, waarbij de negatieve gevoelens domineren. De meesten hebben achteraf spijt en gevoelens van schaamte. Een belangrijke reden voor hun negatieve gevoelens is dat het in de meeste gevallen niet gaat om prettige seks. Gemotiveerd door de beloning hebben de jongeren seks met partners die ze eigenlijk helemaal niet aantrekkelijk vinden, of verrichten ze seksuele handelingen die ze anders liever niet zouden doen. De onprettige seksuele ervaringen zijn voor de jongeren geen kleinigheid waar ze makkelijk overheen stappen. Bij de gevoelens van schaamte speelde ook de negatieve betekenis van de term prostituee/hoer mee. De meeste jongeren, ook degenen die leefden van ruilseks, beschouwden wat ze deden dan ook niet als prostitutie.
Lees het onderzoek (PDF)Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Marianne Cense
Bekijk ook onze andere onderzoeken.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.