Zoeken
Onderzoek

“Meer aandacht voor positieve seksualiteit in de gehandicaptenzorg”

Kwalitatief onderzoek over de positieve kanten van seks en intimiteit bij mensen met een verstandelijke beperking.

Centraal in dit onderzoek staat de vraag: ‘Hoe kun je seksualiteit bij mensen met een verstandelijke beperking positiever benaderen?’ De ervaringen van mensen met een verstandelijke beperking staan daarbij voorop.

 

”Mensen met een verstandelijke beperking willen over seksualiteit praten, maar het is volgens hen nog vaak een taboe in de zorgorganisaties waar ze wonen’,” zegt Ymke Kelders, programmamanager Seksualiteit en Zorg bij Rutgers. Dit blijkt uit onderzoek van Rutgers (expertisecentrum seksualiteit), Disability Studies in Nederland, Kenniscentrum Zorginnovatie Hogeschool Rotterdam en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS.

Alle geïnterviewden met een verstandelijke beperking willen graag praten over seksualiteit. Ook hebben ze behoefte aan seksuele voorlichting. Niet altijd blijken begeleiders die voorlichting niet te kunnen geven. Ze tonen zich ongemakkelijk of gaan een gesprek over seks uit de weg. Ze wachten liever af tot mensen zelf met vragen bij hen komen.
In een focusgroep met zorgprofessionals uit de gehandicaptenzorg laten zij weten dat op sommige woonlocaties seksualiteit wordt besproken op structurele momenten, zoals tijdens een intake, maar ook vaak pas als de persoon met een verstandelijke beperking een vraag heeft. Onderzoeker Sander Hilberink (Hogeschool Rotterdam): “Zo blijft het systeem in stand waarin seksualiteit geen vast onderdeel is van de ondersteuning. Mensen met een verstandelijke beperking gaan daarom vaak zelf op zoek naar informatie en komen dus soms begeleiding tekort. Waar het bij de geïnterviewden met een verstandelijke beperking bovendien ook knelt, is het gebrek aan privacy op hun woonlocatie.”

Lees hier het hele onderzoeksrapport.

Auteurs

Rutgers, expertise centrum seksualiteit
Kelsey Billinghurst (Programma medewerker Seksualiteit & Zorg), Afiah Vijlbrief (Senior onderzoeker Seksualiteit & Zorg), Ymke Kelders (Manager Programma Seksualiteit & Zorg), Lucien Sanchez (MD)

Disability Studies in Nederland
Lesley Verbeek (onderzoeker), Mark Koning (onderzoeker), Prof. dr. Alice Schippers (Universiteit voor Humanistiek)

Hogeschool Rotterdam
dr. Sander Hilberink (lector Ondersteuningsbehoeften: Levenslang & Levensbreed)

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Ymke Kelders.

Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.