Zoeken
Onderzoek

Het meten van seksuele oriëntatie en genderidentiteit in bevolkingsstudies

Operationalisaties en schattingen in Nederland

Voor inzicht in de veiligheid en gezondheid van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgenders (LHBT personen), is het belangrijk om in grootschalige surveys vragen te stellen over seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

De manier waarop dit gebeurt, loopt sterk uiteen. Deze whitepaper geeft een overzicht van de manieren waarop seksuele oriëntatie en genderidentiteit gemeten worden in de meest recente vragenlijst onderzoeken. Op basis hiervan kunnen we ook schatten hoeveel LHBT personen er in Nederland wonen. De whitepaper uit 2016 biedt ook handvatten voor de formulering van dergelijke vragen in eigen onderzoek.

Lees het onderzoek (PDF)

Auteurs

  • Sanne Nikkelen
  • Hanneke de Graaf
  • Jantine van Lisdonk
  • Bouko Bakker

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Hanneke de Graaf.

Hanneke de Graaf - Programmamanager Kennisontwikkeling en Onderzoeker - foto © Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com
Hanneke de Graaf

De seksuele levensloop van geboorte tot overlijden is mijn specialisatie. Ik houd me bezig met literatuuronderzoek en grootschalige bevolkingsstudies. Ook ben ik projectleider van ‘Seks onder je 25e’ en ‘Seksuele gezondheid in Nederland’.

Over de auteur
Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.