Zoeken
Onderzoek

Rapport ‘Gewoon gezellig met zo’n buik’

Tienerzwangerschap bij meiden met een lichte verstandelijke beperking

Rutgers en Fiom hebben onderzoek gedaan naar tienerzwangerschap bij meiden met een lichte verstandelijke beperking (lvb). Het onderzoek uit 2016 geeft inzicht in de ervaringen van meiden met een lvb in de periode voorafgaand aan en tijdens de zwangerschap om zo preventie en begeleiding bij ongeplande tienerzwangerschap bij meiden met een lvb te verbeteren

Dit onderzoek is een aanvulling op het onderzoek ‘In één klap volwassen’ naar tienerzwangerschap onder meiden zonder beperking (Cense & Dalmijn, 2016).

Uit de resultaten van het onderzoek komt een aantal belangrijke inzichten naar voren. Bij het ontstaan van de zwangerschap spelen gebrekkige kennis van veilige seks, een lage risico-perceptie, beperkte voorlichting en weinig steun van ouders en het gezin een rol. De meest invloedrijke factoren blijken echter een (latente) kinderwens en de afhankelijkheid van mannen in relaties. De wens om moeder te worden en het tevreden willen houden van een partner lopen als rode draad door de verhalen van de geïnterviewde meiden met een lvb.

Lees het onderzoek (PDF)

Auteurs

  • Jantine van Lisdonk
  • Eline Dalmijn
  • Marianne Cense

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Marianne Cense

Marianne Cense - Senior Onderzoeker - foto © Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com
Marianne Cense

Jongeren en seksualiteit is mijn specialiteit. Ik vind het erg belangrijk dat we goed luisteren hoe jongeren hun seksualiteit beleven en hoe ze met sociale normen omgaan, want dat geeft zoveel inzicht in wat ertoe doet, waar het knelt en wat goed gaat. Ik heb me verdiept in de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren, in seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag en in culturele, seksuele en genderdiversiteit.

Over de auteur
Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.