Zoeken
Onderzoek

“Daar ga ik niet zomaar over beginnen”

Een verkennend onderzoek over inclusieve zorg door zorgprofessionals.

Iedereen is anders en heeft eigen wensen en behoeften. Gezondheid hangt met veel punten samen en iedereen heeft recht op passende zorg en ondersteuning. Echter is in de zorgsector te weinig aandacht voor verschillen tussen mensen zoals lichamelijke en psychische vermogens, culturele achtergrond en sekse, terwijl de Nederlandse samenleving steeds meer divers wordt. Dit verkleint de kansen van mensen op passende zorg.

Doel van het Onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om in kaart te brengen hoe mbo- en hbo-geschoolde zorgprofessionals inclusieve zorg bieden op het gebied van sekse, gender en seksuele oriëntatie. Het onderzoek richt zich op de belemmerende en bevorderende factoren en op de ideale situatie zoals die door zorgprofessionals wordt gewenst.

Bekijk het onderzoek
Komt een mens bij de dokter - Toegankelijke zorg

Wat zorgprofessionals vertellen  

Uit de interviews blijkt dat zorgprofessionals het belang van inclusieve zorg sterk benadrukken. Ze vinden het essentieel dat alle cliënten en patiënten zichzelf kunnen zijn in een zorgomgeving. Echter, veel zorgprofessionals geven aan dat er onduidelijkheid bestaat over wat inclusieve zorg precies inhoudt en hoe deze geleverd moet worden.

Ook komt naar voren dat een groot deel van de zorgprofessionals hier niet op tegen is, maar dat ze niet weten wanneer dit relevant is of hoe ze dit kunnen aanpakken. Ze weten ook niet of zijzelf de aangewezen persoon zijn om hierover te beginnen, zo antwoord een van de zorgprofessionals: 

Als het geen issue is bij mijn cliënt, ga ik er niet zomaar over beginnen, want ik ben daar om te werken aan de doelen die diegene heeft gesteld.

De rol van werkgevers

De zorgprofessionals zien een cruciale rol voor werkgevers in het bieden van kennisbevordering en training. Ze geven aan dat er meer aandacht en tijd nodig is vanuit zorgorganisaties om inclusieve zorg te bevorderen. Hoewel de zorgprofessionals zelf gemotiveerd zijn, benadrukken ze dat er meer nodig is dan alleen hun eigen inzet. Structurele ondersteuning en duidelijke richtlijnen vanuit de organisatie zijn noodzakelijk.
 

Aanbevelingen en toekomstperspectief

Met de opgedane kennis uit dit onderzoek kunnen adviezen, interventies en richtlijnen ontwikkeld worden die zorgprofessionals ondersteunen in het leveren van inclusieve zorg. Dit zal niet alleen de kwaliteit van zorg verbeteren, maar ook bijdragen aan een meer rechtvaardige en inclusieve samenleving. 

Vragen over het onderzoek of wil je meer weten over de alliantie? Neem contact op met Tomas Derckx, senior programmamedewerker bij Rutgers, via t.derckx@rutgers.nl.

De Alliantie Gezondheidszorg op Maat 

De Alliantie Gezondheidszorg op Maat is opgericht om actief bij te dragen aan een gender- en lhbti+ sensitieve gezondheidszorg in Nederland. Iedereen is anders en de Alliantie wil dat ‘verschil’ de norm wordt in de spreekkamer. De Alliantie is een samenwerking van WOMEN Inc., Rutgers en COC Nederland en is tot stand gekomen met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Rutgers onderzoeker Renee Finkenflügel
Renee Finkenflügel

Bij Rutgers doe ik sinds 2023 kwalitatief en kwantitatief onderzoek voor de programma’s ‘Reproductieve gezondheid’ en ‘Zorg en seksualiteit’. Ook ben ik voorzitter van de onderzoekswerkgroep bij de Alliantie Gezondheidzorg Op Maat.

Over de auteur
Kelsey Billinghurst

Afgestudeerd gezondheidswetenschapper en sinds 2023 werkzaam als Programmamedewerker Seksualiteit & Zorg bij Rutgers.

Over de auteur
Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.