Zoeken
Onderzoek

Anderhalve meter: Ook in de slaapkamer?

Kwalitatief onderzoek naar de invloed van corona op het seksueel welzijn van jongeren.

De coronacrisis is sinds maart 2020 van grote invloed op de Nederlandse samenleving en dus ook op jongeren. Uit eerder kwantitatief onderzoek weten we dat coronamaatregelen het liefdes- en seksleven van jongeren belemmeren: jongeren hebben veel minder dates en minder seks tijdens lockdown periodes. Dit onderzoek geeft een verdiepend inzicht in hoe jongeren deze veranderingen ervaren en waarom ze bepaalde keuzes maken. In de zomer en in het najaar van 2021 interviewden we 44 jongeren van 16-24 jaar. Jongeren vertelden aan de hand van een tijdslijn over hun ervaringen met liefde, seks, (online) daten en flirten in de periode van de coronacrisis.

Een groot deel van de jongeren vond het vervelend dat de coronacrisis hun liefdes- en seksleven belemmerde. Er waren beperkte mogelijkheden om een nieuwe liefde te ontmoeten en jongeren waren voorzichtig met daten en seks door de kans op verspreiding van corona. Jongeren in een relatie vonden meer diepgang binnen de relatie, terwijl er ook ‘coronarelaties’ ontstonden. De versoepelingen in de zomer van 2021 zorgden voor zowel hoogte- als dieptepunten: er waren weer meer mogelijkheden om nieuwe mensen te onmoeten, te daten of samen leuke dingen te doen, maar dat voelde voor sommige jongeren ook wel onwennig. In de toekomst willen veel jongeren een inhaalslag maken op liefdesgebied.

Resultaten

Meer informatie

In de media

Na twee seksloze jaren kan voor veel jonge mensen het dak er weer af. Maar wat heeft die stilstand met ons seksleven gedaan? En staat ons een échte summer of love te wachten? Bekijk de video die NOS op 3 maakte over dit thema.

Fayaaz Joemmanbaks - Onderzoeker
Fayaaz Joemmanbaks

Als onderzoeker verricht ik mijn werk met een innovatieve bril. Mijn specialisatie ligt bij grootschalig vragenlijst onderzoek, survey methodology en literatuuronderzoek, waarin een cultuur sensitieve- en inclusieve werkwijze centraal staat.

Over de auteur
Hanneke de Graaf - Programmamanager Kennisontwikkeling en Onderzoeker - foto © Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com
Hanneke de Graaf

De seksuele levensloop van geboorte tot overlijden is mijn specialisatie. Ik houd me bezig met literatuuronderzoek en grootschalige bevolkingsstudies. Ook ben ik projectleider van ‘Seks onder je 25e’ en ‘Seksuele gezondheid in Nederland’.

Over de auteur
Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.