Zoeken
Onderzoek

Actieonderzoek Gendernormen

Alliantie genderdiversiteit

In dit onderzoek uit 2017 staan gendernormen centraal. Gendernormen zijn sociale normen over hoe mannen, vrouwen, jongens en meisjes zich zouden moeten gedragen.

In twee bijeenkomsten met in totaal 40 mensen, is verkend welke gendernormen deelnemers ervaren en waar ze ruimte voor verandering zien. De veranderingen die deelnemers graag zouden willen, zijn gericht op het vergroten van mogelijkheden: meer openheid en acceptatie van anderen die anders zijn. Met andere woorden: acceptatie van verschil, zorgt voor meer gelijkheid. Deelnemers zijn universeel in hun verlangen naar vrijheid – iedereen mag zijn wie die is – en naar verbinding – een wereld van wij/wij in plaats van wij/zij. Diversiteit is in de idealere wereld super oké en het enige verbod is exclusie. Vloeibaarheid van gender, zonder statische en binaire normering wordt veelgenoemd als streven.

Dit rapport is een van de vier onderzoeksrapporten die Rutgers samen met Movisie, Atria en Emancipator uitvoerde voor de Alliantie Genderdiversiteit.

Lees het onderzoek (PDF)

Meer informatie

Meer info zie Over de Alliantie Genderdiversiteit | Movisie

Auteurs

  • Marianne Cense (Rutgers)
  • Michelle Emmen (Movisie)
  • Sylvia Holla (Atria).

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Marianne Cense.

 

 

Marianne Cense - Senior Onderzoeker - foto © Merijn Soeters - www.merijnsoeters.com
Marianne Cense

Jongeren en seksualiteit is mijn specialiteit. Ik vind het erg belangrijk dat we goed luisteren hoe jongeren hun seksualiteit beleven en hoe ze met sociale normen omgaan, want dat geeft zoveel inzicht in wat ertoe doet, waar het knelt en wat goed gaat. Ik heb me verdiept in de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren, in seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag en in culturele, seksuele en genderdiversiteit.

Over de auteur
Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.