Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Als je ongewenst zwanger bent en je wilt de zwangerschap laten afbreken, kun je gelukkig nog steeds terecht bij een abortuskliniek. Maar er zijn vrouwen die niet naar een kliniek kunnen omdat ze in quarantaine zitten, of in een onveilige thuissituatie waardoor ze niet ongemerkt naar een kliniek kunnen. Het is nu mogelijk om telefonisch of via videobellen een arts van een kliniek te consulteren, maar voor de uitvoering van een zwangerschapsafbreking en ook voor het verkrijgen van de overtijdpil, is een fysiek bezoek aan de kliniek een vereiste.
In deze tijd van COVID-19 wordt een groot appel gedaan op de zorg. Dagelijks staan enorm veel artsen en verpleegkundigen klaar om onder uiterst zware omstandigheden de beste zorg te verlenen. Dit geldt ook voor de abortuszorg. Gelukkig kunnen vrouwen die ongewenst zwanger zijn geraakt voor een zwangerschapsafbreking terecht bij alle 14 abortusklinieken in Nederland. Dit is in lang niet alle Europese landen het geval. In sommige landen zijn vanwege corona, abortusklinieken gesloten of wordt abortuszorg niet als medisch noodzakelijke zorg gezien.
De kwaliteit en continuïteit van abortuszorg staat (vooralsnog) niet op het spel. Nog steeds zijn er jaarlijks ongeveer 30.000 vrouwen die ongewenst zwanger raken en een beroep willen doen op abortuszorg. Toch heeft corona in combinatie met het naleven van de huidige RIVM-richtlijnen en huidige abortuswetgeving, wel een aantal implicaties. Zo is het voor vrouwen helaas niet meer mogelijk om de kliniek met een partner of begeleider te bezoeken. Het risico op een besmetting moet immers tot het minimale beperkt worden. Tot nu toe doen de klinieken er alles aan, ook met minder bezetting, om de gewenste abortuszorg op peil te houden en te continueren. Hier hebben we ook grote bewondering voor.
Toch zijn er ook zorgen. Ongeveer 10% van de abortusclientes woont in het buitenland. Zij hebben door het sluiten van de grenzen nu geen toegang tot abortuszorg in Nederland. Ook vrouwen die zelf corona hebben opgelopen, en nu noodgedwongen thuis of in quarantaine zitten, kunnen de kliniek nu niet bezoeken. Daarnaast zijn er vrouwen, die onder druk van partner (-geweld) en of kinderen, het huis niet kunnen verlaten. Het reizen naar een kliniek is voor hen soms niet mogelijk, te belastend en wordt nu door corona, nog eens extra riskant.
Deze schrijnende situaties vragen om een oplossing. Op dit moment kunnen alleen klinieken en ziekenhuizen met een vergunning, een zwangerschapsafbreking uitvoeren of een recept uitschrijven. Sinds kort is het gelukkig al mogelijk om telefonisch of via videobellen een arts van een kliniek te consulteren. Echter voor de uitvoering van een zwangerschapsafbreking, ook bij een medicamenteuze behandeling, is minimaal één fysiek bezoek aan de kliniek een vereiste. Alleen met een echo kan de duur en de type zwangerschap vastgesteld worden. De klinieken leveren hierin maatwerk en kijken per client wat hierin de beste oplossing is. Indien zich echt hele schrijnende situaties voordoen en een vrouw de kliniek beslist niet kan bezoeken, wordt in overleg met de client gekeken wat hierin wel mogelijk is. Soms betekent dit dat een vrouw langer moet wachten op een behandeling. Het is vooralsnog niet mogelijk om de medicatie voor een zwangerschapsafbreking naar een vrouw op te sturen. Hiervoor zou de wet aangepast moeten worden en de vraag is of dit vanuit kwaliteitsoogpunt wenselijk is.
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.