Zoeken
Nieuws – Artikel

Update onderzoek New Perspectives: de data zijn verzameld

Terug naar overzicht
23 februari 2023

In 2021 zijn Rutgers en Pharos, in samenwerking met verschillende zelforganisaties, gestart met het onderzoeksproject New Perspectives on Reproductive Choice. In dit onderzoek staan keuzes en behoeften rond reproductie en preventie van onbedoelde zwangerschap centraal. Hoe staat het er nu, na twee jaar, voor met het onderzoek? En wat zijn de vervolgstappen?

New Perspectives: een terugblik

Het onderzoeksproject New Perspectives on Reproductive Choice richt zich op vier groepen vluchtelingen: mensen uit Somalië, Eritrea, Syrië en Afghanistan. Met als doel het terugbrengen van het aantal ongewenste zwangerschappen, en het versterken van de regie van vluchtelingen (vrouwen én mannen) over hun reproductieve leven. Lees hier meer over de start van New Perspectives.

Het eerste projectjaar is de kern van het projectteam geworven: acht co-onderzoekers met een vluchtelingenachtergrond. Zij zijn getraind door Rutgers en Pharos en hebben inmiddels meer dan honderd interviews en focusgroepen gehouden met mensen met een diversiteit aan achtergronden.

Extra inspanning voor jonge vrouwen

Uit sommige interviews met ongehuwde jonge vrouwen haalden we weinig informatie rondom hun seksuele relaties, omdat dit volgens de sociale norm niet mag. We weten dat sommige van deze jonge vrouwen wel te maken krijgen met ongeplande zwangerschap. Daarom is, na overleg met de adviescommissie, besloten een extra inspanning te doen. Een Nederlandse interviewer gaat tussen januari en maart 2023 tien jonge vrouwen apart interviewen. In de hoop dat haar positie buiten de gemeenschap het voor deze vrouwen veiliger maakt om over dit onderwerp te praten.

Wat gaan we nu doen?

Dit jaar, in 2023, worden de data geanalyseerd en beschreven, en voorgelegd aan vertegenwoordigers van vluchtelingencommunities. Ook organiseren we eind 2023 een werkconferentie voor alle betrokken organisaties, zoals GGD’en, COA, Vluchtelingenwerk, verloskundigen, huisartsen etc. Zo zorgen we dat de aanbevelingen uit het onderzoek bekend worden. En dat professionals die een rol spelen in verbetering van zorg en preventie voor deze groepen, de aanbevelingen kunnen oppakken. Op de werkconferentie maken we samen een plan van aanpak voor verandering, wat vervolgens in 2024 uitgevoerd zal worden.

Interesse in de werkconferentie? Mail Marianne Cense, projectleider: m.cense@rutgers.nl

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.