Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Een op de vier basisscholen heeft te maken met het ongewenst verspreiden van digitale naaktfoto’s van leerlingen. In het middelbaar onderwijs komt online shaming nog vaker voor: negen van de tien bevraagde zorgcoördinatoren geeft aan dat het speelt op hun school. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) en DUO Onderwijsonderzoek & Advies naar het basis- en voortgezet onderwijs.
Rutgers pleit dan ook voor betere seksuele voorlichting en een nationaal actieplan preventie seksueel geweld.
Scholen zijn op dit moment niet verplicht om les te geven over online shaming en (online) grensoverschrijdend gedrag. Dit terwijl leerlingen in groep 7 en 8 van de basisschool soms al in aanraking komen met ongewenste naaktfoto’s of -video’s, die ze ontvangen via bijvoorbeeld WhatsApp, Instagram of TikTok. Van de jongeren tussen de 16 en 18 jaar heeft bijna 19% het afgelopen jaar te maken gehad met online seksuele grensoverschrijding (Prevelentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld).
Online shaming en seksuele grensoverschrijding is op dit moment geen onderdeel van het onderwijscurriculum. “Wij vinden het zorgelijk dat dit geen wettelijk verplicht thema is op scholen. Veel scholen weten hierdoor niet altijd wat ze het beste kunnen doen. Seksuele vorming en respectvolle omgangsvormen moeten duidelijker uitgewerkt worden in het nieuwe curriculum middels concrete kerndoelen. Ook voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs”, zegt Paulien van Haastrecht, interim-directeur van Rutgers, expertisecentrum seksualiteit.
De laatste update van het onderwijscurriculum dateert uit 2012. Voorstellen voor verbeteringen liggen al sinds 2019 op de plank. Het volgende kabinet moet vaart zetten achter deze onderwijsvernieuwingen, zodat scholen en hun leerlingen uitgerust zijn voor uitdagingen in de huidige samenleving. De online wereld is hier een belangrijk onderdeel van. “Wij wachten met ongeduld op verbetering”, aldus Paulien.
Op seksuelevorming.nl vinden scholen alle relevante informatie, tips en tools om seksualiteit bespreekbaar te maken. Met lesmateriaal voor leerlingen en deskundigheidsbevordering voor professionals, zoals e-learnings en trainingen. Op gezondeschool.nl vinden scholen meer informatie over de stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit, waaronder de mogelijkheid tot een financiële bijdrage van € 5.000,- om het thema relaties en seksualiteit een impuls te geven.
Op canyoufixit.nl vind je interactieve video’s die je als docent in de klas kunt bespreken. Leerlingen worden uitgedaagd om seksuele grensoverschrijding te herkennen en te oefenen met ingrijpen. In de lesmodule Wensen en grenzen leren jongeren dat wensen en grenzen van persoon tot persoon verschillen en dat communicatie hierover belangrijk is om (online) grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.
Meer weten of seksuele vorming? Neem dan contact op met programmamanager Luc Lauwers via: l.lauwers@rutgers.nl
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.