Zoeken
Nieuws – Artikel

Het is een cruciaal moment voor de seksuele rechten van 1,8 miljard jongeren wereldwijd

Terug naar overzicht
19 juli 2023

Een nieuw rapport, The Heart of the Matter: Embrace the reality of young people’s sexual and reproductive health and rights today, zet de schijnwerpers op de realiteit van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) van jongeren wereldwijd. In landen met lage en middeninkomens heeft 43% van de jongeren tussen 15 en 19 jaar geen toegang tot anticonceptie. Wereldwijd is één op de vijf meisjes op 18-jarige leeftijd getrouwd of heeft een informele relatie, en vrouwelijke genitale verminking komt nog steeds veel voor.

The Heart of the Matter beschrijft niet alleen waar jongeren mee te maken hebben als het gaat om seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, het rapport deelt ook hun behoeften en perspectieven. Het rapport omvat 16 landen en 4 regio’s en geeft een uitgebreid inzicht in de realiteit van de SRGR van jongeren. Het biedt perspectief en een richting voor verandering aan pleitbezorgers en beleidsmakers en laat zien hoe goed regeringen de toezeggingen uitvoeren die ze in 2019 hebben gedaan. “Er zijn wereldwijd 1,8 miljard jongeren, het negeren van hun SRGR-behoeften heeft verstrekkende gevolgen”, aldus Weston Mfunya een jonge activist uit Malawi.

Regeringen moeten weer die passie vinden en de politieke wil tonen om deze verslechtering te stoppen en acties ondernemen voor verandering. Zoveel mogelijk mensen moeten achter deze agenda staan en erkennen hoe urgent dit onderwerp is. We moeten ervoor zorgen dat toezeggingen op hoog niveau worden opgevolgd en doorwerken op nationaal en lokaal beleidsniveau.
Marieke van der Plas, directeur bij Rutgers

Afnemend enthousiasme en passie hervinden

Vijfentwintig jaar geleden, in 1994, keurden 179 landen een baanbrekend actieprogramma goed op de Internationale Conferentie over Bevolking en Ontwikkeling (ICPD) in Caïro, Egypte. Centraal in de ICPD stond het recht van vrouwen om te beslissen of, wanneer en hoeveel kinderen ze krijgen, en de erkenning van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) in het algemeen. Er is veel bereikt sindsdien, maar nog steeds zijn er obstakels voor het omarmen van seksuele en reproductieve rechten en gezondheid. Zelfs als er een progressief beleid is, kan de kloof tussen wetgeving en de dagelijkse realiteit erg groot zijn. Factoren als de COVID-19 pandemie, inflatie en hoge energieprijzen dragen daaraan bij, net als de toenemende dreiging van conservatieve bewegingen om hard bevochten rechten weer af te nemen.

Aftellen tot 2024

De lancering van The Heart of the Matter tijdens Women Deliver in Kigali (Rwanda) op woensdag 19 juli 2023 is de aftrap van een jaar durende wereldwijde campagne om de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van jongeren te omarmen. Het bestaat uit gratis open-source materialen die regionale en nationale SRGR-campagnes kunnen versterken in de aanloop naar de ICPD in 2024. Bezoek onze pagina voor het volledige rapport, een samenvatting en alle materialen om te gebruiken in je eigen nationale of regionale campagne (in het Engels).

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.