Gerelateerd
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Met de Politieke Sekswijzer kunnen kiezers hun opvattingen over seksualiteit vergelijken met die van 8 politieke partijen, aan de hand van 16 stellingen. BIJ1, CDA, D66, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Volt en VVD hebben meegedaan aan de Sekswijzer. De Politieke Sekswijzer is op 24 oktober gelanceerd op www.politiekesekswijzer.nl en is ontwikkeld door Aidsfonds – Soa Aids Nederland, Plan International, Oxfam Novib, CHOICE for Youth and Sexuality, Liliane Fonds, Hivos en Rutgers.
In de Sekswijzer is aandacht voor verschillende politiek actuele thema’s zoals abortus. Moet de overheid abortus uit het Wetboek van Strafrecht halen? Verschillende voorstanders, waaronder Partij voor de Dieren en D66, willen dat abortus wordt gezien als medische zorg en niet als misdaad. Het CDA is het als enige partij oneens met deze stelling.
Gezonde keuzes rondom seks
Moeten soa- en hiv-testen voor iedereen gratis beschikbaar zijn bij de huisarts en de GGD? Daar zijn de 8 partijen niet eensgezind over. VVD, D66 en CDA vinden niet dat soa-testen voor iedereen gratis moeten zijn. Van het gratis beschikbaar stellen van de pil die hiv-infecties voorkomt (PrEP) zijn de meeste partijen wél voorstander. Alleen de VVD en het CDA willen dat PrEP -gebruikers een eigen bijdrage leveren.
Seksualiteit wereldwijd
Seksuele en reproductieve rechten staan wereldwijd onder druk. Het landelijke recht op abortus is in de Verenigde Staten afgeschaft. En Oeganda heeft dit jaar een van de strengste anti-lhbti-wetten ter wereld ingevoerd. Ook op deze internationale thema’s bekennen politieke partijen kleur in de Sekswijzer. Partij overstijgend leeft de wens om ook buiten Nederland op te komen voor seksuele en reproductieve rechten. Hoe partijen dit voor zich zien verschilt echter sterk per partij. In de Politieke Sekswijzer kunnen kiezers per partij zien waarom ze het eens of oneens zijn met een stelling.
Seks en seksualiteit op de kaart
Voor de Sekswijzer zijn alle politieke partijen uitgenodigd die naar verwachting minimaal één zetel halen tijdens de verkiezingen, volgens de Peilingwijzer van 5 september. BIJ1, CDA, D66, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, SP, Volt en VVD zijn op deze uitnodiging ingegaan. De stellingen zijn gekozen op basis van politieke relevantie en verkiezingsprogramma’s. Met de Sekswijzer willen de makers de onderwerpen seks en seksualiteit, zowel nationaal als internationaal, bij (vooral) jongeren en de politiek nog beter op de kaart zetten.
Vul de Politieke Sekswijzer hier in.
Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.
Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.