Zoeken
Nieuws – Artikel

Bijna één miljoen Nederlanders overweegt neutrale geslachtsregistratie via gemeentehuis

Terug naar overzicht
7 juli 2023

Uit het onderzoek “Kiezen voor een X” van Rutgers (expertisecentrum seksualiteit) blijkt dat bijna een miljoen Nederlanders een neutrale geslachtsregistratie overweegt als dit mogelijk wordt via het gemeentehuis. Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Justitie en Veiligheid, is in Nederland het eerste onderzoek naar het aantal personen dat behoefte heeft om via de gemeente de geslachtsregistratie op officiële documenten in een neutrale optie (x) te wijzigingen. Op dit moment is het wijzigen van je geslacht op officiële documenten alleen mogelijk via de rechter.

Uit het onderzoek blijkt dat 6,4 procent van de steekproef (omgerekend tussen de 875.000 en 1.006.000 personen) overweegt hun geslachtsregistratie aan te passen in een x als dit via de gemeente mogelijk wordt. Dat is meer dan de 2,4 procent die dit via de rechter overweegt. Opvallend is ook dat deze behoefte niet uitsluitend bij trans personen leeft, maar ook onder personen die zich wel identificeren met hun geboortegeslacht. Fayaaz Joemmanbaks, onderzoeker bij Rutgers: “Dat bijna één miljoen mensen, waarvan niet alleen trans personen, maar juist ook cis personen*, een non-binaire optie zou overwegen op officiële documenten, zegt wel veel. Dit laat zien dat we deze behoefte heel serieus moeten nemen.”

Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: “Dit onderzoek laat zien dat voor veel meer mensen dan gedacht het registreren van man of vrouw niet aansluit bij hun gevoel. Voor het kabinet staat voorop dat wordt gewerkt aan de verdere emancipatie van de lhbtiq+ gemeenschap. Geslacht registreren op een manier waar mensen zich prettig bij voelen, hoort daar ook bij.”

In het eerste kwartaal van 2023 is een vragenlijst afgenomen bij een representatieve steekproef van 12.253 personen van 16 jaar en ouder. Van de steekproef geeft 1,8 procent aan zich niet uitsluitend man of vrouw, oftewel non binair te voelen. Omgerekend gaat het om tussen de 233.000 en 306.000 personen van 16 jaar en ouder in de Nederlandse samenleving.

Het onderzoek is aangeboden aan de Tweede Kamer door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Lees hier het hele onderzoeksrapport

*Cis is een afkorting van cisgender. Cisgender is een term die beschrijft dat het geslacht dat je toegewezen krijgt bij je geboorte (op basis van je geslachtsdelen) overeenkomt met je genderidentiteit.

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.