Zoeken
Nieuws – Artikel

16 dagen in actie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Terug naar overzicht
25 november 2023

Op zaterdag 25 november 2023 – Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen – is de jaarlijkse VN-campagne Orange the World en beginnen de 16 Days of Activism.Tijdens deze campagne staat de strijd tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag centraal. Rutgers doet mee en vraagt in deze 16 dagen aandacht voor open praten over seksualiteit en over wensen en grenzen.

Grensoverschrijdend gedrag komt in de hele samenleving voor. De afgelopen jaren zijn er veel zaken naar boven gekomen in de politiek, het hoger onderwijs, de jeugdzorg, de sportwereld, de filmwereld, de modesector en in de televisiewereld. Wat al deze zaken verbindt, (of het nu gaat om seksuele, fysieke of mentale grensoverschrijding) is dat het gaat om het misbruiken van een machtspositie door degene die over de grens gaat. Met vaak grote gevolgen voor degene wiens grens overschreden wordt.

Rutgers wil een veilige plek creëren en bijdragen aan een cultuur die geen ruimte laat voor seksuele grensoverschrijding. Dit kunnen en doen we niet alleen. We trekken samen op met jongeren, professionals, de uitgaansector, 120 studentenverenigingen en  gemeenten door heel het land

Laten we samen het taboe doorbreken, een veilige plek creëren en bijdragen aan een cultuur die geen ruimte laat voor seksuele grensoverschrijding. Jij kunt helpen, door niet weg te kijken als je iets ziet gebeuren.

Wat kan jij doen?

  • Werk je in de uitgaanssector? Check dan of jullie meedoen met Ben je oké. Zo niet? Bestel dan de Hier is het oké Toolkit
  • Als je denkt dat iemand wordt lastiggevallen, vraag dan: ‘Ben je oké?’
  • Ga met je partner(s) het gesprek aan over wensen en grenzen. Wat vinden jullie fijn en wat niet? Door een open gesprek te voeren creeër je een veilige plek.
  • Volg de socials van Rutgers voor meer tips de komende 16 dagen.
Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.