Rutgers bestaat 50 jaar!

Rutgers bestaat 50 jaar, en dat mag gevierd worden! Van een instantie die anticonceptiemiddelen en informatie verstrekte is Rutgers verworden tot een kenniscentrum dat zowel in Nederland als in het buitenland haar kennis en ervaring deelt. Zoals we in Nederland een rol hebben gespeeld in de seksuele emancipatie, ondersteunen we nu ook andere landen om de seksuele gezondheid en rechten naar een hoger plan te tillen. In de Nicolaïkerk werden zo’n driehonderd genodigden getrakteerd op een prachtig programma, waarin de rol van Rutgers en het belang van het werk naar voren kwamen.

Online magazine

Bezoek van de Koning

Een feest met een koninklijk randje. Een van die genodigden was namelijk een wel heel bijzondere: niemand minder dan Koning Willem-Alexander was toeschouwer van een panelgesprek over seks en seksuele voorlichting. Hij ging bovendien in gesprek met nationale en internationale gasten, die hem bijpraatten over seksuele educatie in binnen- en buitenland.

Levensbelangrijk

Het werk is nog altijd van levensbelang, zo leerden wij ook vandaag van jongeren, experts en partners uit het internationale veld. De explosieve groei van de wereldbevolking en de slechte toegang tot abortus en anticonceptie, in veel landen zijn het problemen die dringend aanpak vereisen. Met initiatieven als She Decides en de Womens Marches zien we dat ook in de Westerse wereld de alarmbellen rinkelen. Dat seksuele grensoverschrijding een wereldwijd probleem is, laat de hashtag MeToo wel zien.

Seks is overal

In Nederland is er, zoals gezegd, in vijftig jaar veel veranderd. In een panel vertelden verschillende generaties hoe zij seksueel zijn voorgelicht. Panellid Paul Schnabel kreeg in de jaren ‘50 van de vorige eeuw helemaal geen seksuele voorlichting. Linda de Munck, vlogger en mede panellid, praat in haar vlogs op Youtube openlijk over seks en alles wat daarbij komt kijken. Jongeren kunnen vandaag de dag makkelijk aan informatie komen. Seks is overal. Maar dat maakt ze ook onzeker. Zoals jong panellid Freek Donkers in het generatiegesprek vertelde: “Mijn moeder zei dat porno niet is zoals seks in het echt. Die mensen daarin zijn niet verliefd.”

Jongeren pitchen seksuele voorlichting anno 2030

Een belangrijk inzicht van Rutgers dat ook door anderen vandaag bevestigd werd, is hoe belangrijk het is om naar jongeren zelf te luisteren, naar wat zij nodig hebben en hoe je dat vorm moet geven. Daarom schreef Rutgers een challenge uit onder studenten: hoe ziet seksuele voorlichting anno 2030 eruit? Drie teams mochten hun concept presenteren, waarna er een winnaar werd gekozen door een jury van experts. Alle drie de ideeën waren inspirerend en bruikbaar voor de toekomst.

Spoken word

Speciaal voor deze gelegenheid schreef de 22-jarige spoken-word artist Anne Bosveld een voordracht. Op geheel eigen wijze en in de voor haar kenmerkende rauwe, ongepolijste stijl brengt Anne grote complexe problematieken -gerelateerd aan de vijf kernthema’s van Rutgers- terug tot toegankelijke, herkenbare situaties die zich dagelijks afspelen in de leefwereld van jongeren. Jonge mensen hebben vanaf nu niet alleen de focus in onze activiteiten, waar mogelijk geven wij hen ook een plek om van zich te laten horen als het gaat over seksuele voorlichting, seksueel geweld, anticonceptie en veilige abortus.

Ook is er een videoreeks gemaakt met Anne: ‘Vijf ongelezen berichten’. Hierin richt ze zich in briefvorm tot vijf jongeren afkomstig uit alle delen van de wereld. In de video's wordt op eigentijdse wijze een beeld geschetst van het werk dat Rutgers vandaag de dag in de wereld verricht, met een duidelijke link naar behaalde mijlpalen in het verleden. De video's zijn geproduceerd door Arteffects. Zijne Majesteit de Koning kreeg het eerste exemplaar van de korte films overhandigd van Rutgers-directeur Ton Coenen.

Luchtig met diepgang

Het publiek luisterde, lachte, speelde een quiz en leerde in één ochtend enorm veel over de huidige generatie jongeren, de stand van de seksuele voorlichting in Nederland en in landen als Oeganda, Kenia en Bangladesh. Seksuele gezondheid en rechten hebben grote impact op mensenlevens. Dat er nog veel te doen is, is duidelijk. Maar ook dat we trots kunnen zijn op wat we bereikt hebben, zowel in Nederland als ver daar buiten.


 

Online magazine Rutgers.media/50

Videoreeks 'Vijf ongelezen berichten' www.rutgers50.international

Rutgers; de liefde, seks en lust van mijn leven? De "50-jarige" liefdesrelatie van...