Krant

2020: Het Politieke Voorspel

Rutgers organiseert elk najaar een bijeenkomst rond seksualiteit. Dr. Johannes Rutgers (1850–1924) is de naamgever van de voormalige Rutgers Stichting, een van de voorlopers van Rutgers. Hij was een pionier op het gebied van seksualiteit en anticonceptie. “Met de Johannes Rutgers Dialoog eren wij hem en willen wij onze relaties inspireren als het gaat om seksuele en reproductieve gezondheid en rechten,” zegt directeur Ton Coenen. Vanaf 2016, de zesde editie, heeft Rutgers de bijeenkomst omgedoopt van lezing tot dialoog. Zo kan een thema van meerdere kanten belicht worden. De Rutgers Dialoog is besloten en alleen op uitnodiging toegankelijk. Vanwege de ontwikkelingen rond Covid-19 organiseren we de dialoog online en kan een breed publiek aan de dialoog deelnemen.

We warmen ons op voor een politiek seizoen. In 2021 zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Om alvast in de stemming te komen, organiseren we op 6 oktober 2020 de Johannes Rutgers Dialoog: Het Politieke Voorspel. BNNVARA-Presentator Tim Hofman (bekend van o.a. BOOS en de Stembus) gaat vanuit TivoliVredenburg in Utrecht met politieke jongerenorganisaties in gesprek over prangende issues rond seksualiteit en relaties.

Wat willen jongerenpartijen op de politieke agenda zetten? De politiek heeft invloed op de seksualiteit en keuzevrijheid van jongeren. Wat moet politiek Den Haag beter regelen als het gaat om de toegang tot anticonceptie en abortus, de preventie van seksueel geweld en seksuele vorming? En welke rol moet Nederland spelen nu de keuzevrijheid en seksuele rechten, zeker ten tijde van Covid-19, wereldwijd in toenemende mate onder vuur liggen? 

Politieke jongerenorganisaties van links tot rechts zijn bij de dialoog vertegenwoordigd: JOVD (VVD), CDJA (CDA), Jonge Democraten (D66), Jonge Socialisten (PvdA), DWARS (Groenlinks) en Perspectief (ChristenUnie), Rood (SP) en Pink (PvdD). Influencers Splinter Chabot, Devika Partiman, Tessel ten Zweege en Lisa de Pagter brengen scherpte in het debat. Ook presenteert Rutgers een gloednieuw onderzoek. Uit een peiling gaat blijken wat jongeren zélf willen.

Bekijk hier alvast een voorproefje van de Johannes Rutgers Dialoog en maak kennis met Splinter Chabot, Devika Partiman, Tessel ten Zweege en Lisa de Pagter. 

Johannes Rutgers Dialoog online

De Johannes Rutgers Dialoog zal in 2020 plaatvinden op dinsdag 6 oktober om 16.00 uur en eindigt rond 18.00 uur.  Vanwege de ontwikkelingen rond Covid-19 organiseren we de dialoog online. Tim en de sprekers zullen wel fysiek in de zaal aanwezig zijn. Het publiek neemt deel via een livestream in combinatie met Mentimeter.

Programma Johannes Rutgers Dialoog

 • 16.00-16.15 uur: Welkom en opening door moderator Tim Hofman
  We openen met een kort interview met Rutgers’ directeur Ton Coenen over het waarom van de bijeenkomst en opvallende uitkomsten uit de peiling.
 • 16.15-16.35 uur: Anticonceptie en Abortus
  Devika Partiman, sociaal activist en oprichter van Stem op een Vrouw, bijt het spits af. Daarna gaat het debat over toegankelijke en betaalbare anticonceptie en toegang tot abortus tussen de organisaties JOVD, DWARS, Perspectief en Rood.
 • 16.35-16.55 uur: Seksueel geweld
  Tessel ten Zweege, anti-partner geweld activist en oprichter van PISSWIFE, leidt het thema in. JOVD, Jonge Socialisten, Jonge Democraten en Pink zijn de hoofdrolspelers in dit debat over preventie, campagnes om gendernormen bespreekbaar te maken en seksueel geweld.
 • 16.55-17.15 uur: Seksuele vorming
  Splinter Chabot, programmamaker, schrijver en politicoloog, brengt scherpte in het debat. Daarna krijgen DWARS, CDJA, Perspectief en Partij voor de Dieren het woord over seksuele vorming.
 • 17.15-17.35 uur: Internationaal
  Lisa de Pagter, Jongerenambassadeur SRHR, gendergelijkheid en keuzevrijheid, vertelt over het belang van een leidende internationale rol van Nederland als het gaat over seksuele gezondheid en rechten. Vervolgens gaan CDJA, Jonge Democraten, Jonge Socialisten en Rood met elkaar in dialoog. 
 • 17.35-17.55 uur: Rondje langs de partijen
  Wat gaan ze meenemen naar hun grote zus? Waar gaan ze voor staan bij de congressen?
 • 17.55-18.00 uur: Afsluiting met Ton Coenen
  Wat valt Ton Coenen, directeur van Rutgers, op? Waar gaat hij de partijen aan houden? Wat gaat Rutgers hiermee doen? 
 • 18.05-19.00 uur: Online netwerkborrel
  Voor de genodigde relaties van Rutgers organiseren we een online nabeschouwing. In groepjes van maximaal 8 personen praten zij na over de dialoog. Voor deze online netwerkborrel kunnen zij zich apart aanmelden. 

Livestream en Mentimeter

Op een later moment geven we hier informatie over de livestream en de inloggegevens voor Mentimeter.