2016: Bevolkingsgroei: Baas in eigen Buik!

In de Glazen Zaal, in het hart van Den Haag, organiseert Rutgers de Johannes Rutgers Dialoog. Tijdens deze inspirerende middag spreken deskundigen, politici, minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en Rutgers-directeur Ton Coenen over de impact van wereldwijde bevolkingsgroei. Welke gevolgen heeft de grote bevolkingsgroei voor mensen? En vooral: wat kunnen we eraan doen? Want bevolkingsgroei is een van de grootste uitdagingen van deze eeuw. Voor Rutgers is de oplossing simpel: geef vrouwen én mannen toegang tot anticonceptie en alles wat daarmee samenhangt.

Online Magazine

In een uitgebreid online magazine hebben wij de Dialoog én de presentatie van het Wereldbevolkingsrapport 2016 samengevat. U vindt op rutgers.media/bevolkingsgroei er een terugblik, aanvullende citaten, foto’s en meer informatie over het thema bevolkingsgroei.

Lees het beknopte verslag

Onder leiding van moderator Petra Stienen gaf Ton Coenen een uiteenzetting over de problematiek. “Bevolkingsgroei is één van de grootste uitdagingen van deze eeuw”, zei hij. "De oplossing is simpel: geef vrouwen én mannen toegang tot anticonceptie en alles wat daarmee samenhangt." In een gesprek met minister Koenders kwam de unieke inzet van Nederland op het terrein van seksuele en reproductieve rechten en gezondheid (SRGR) naar voren. 

Vervolgens nam de van oorsprong Syrische Tamara Alrifai van UNFPA ons mee naar het Midden-Oosten. Hoe speelt the thematiek daar? En hoe krijg je Fatima aan de pil? Aansluitend verzorgde columnist Babah Tarawally een inspirerend intermezzo. Daarna was het voor Fred Teeven, Kathalijne Buitenweg en Sanne Thijssen in de paneldiscussie al snel duidelijk: iedereen vindt bevolkingsgroei een belangrijke kwestie. En iedereen vindt vrije keuzes belangrijk. Er moeten alleen wel politieke keuzes gemaakt worden om de Nederlandse voortrekkersrol van SRGR in ontwikkelingssamenwerking te bestendigen.

Later deze week volgt een uitgebreide terugblik op Johannes Rutgers Dialoog. Nu is het al wel duidelijk dat bevolkingsgroei, gendergelijkheid en vrije keuzes belangrijke elementen zijn in de ontwikkeling van Afrika en in de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Laten we vooral met elkaar blijven doorpraten! 

* Fotografie Rutgers Dialoog: Arenda Oomen

Meer lezen