Zoenend stelletje

Maak seks lekker duidelijk

Zij: “Waarom die kaarsjes rond je bed, je weet toch dat ik nog niet wil?” Hij: “Ik wil geen seks, ik wil gewoon naar je kijken, ik vind je zo mooi.” Zij: “En waarom doe je de deur op slot?!”

17 procent van de meisjes en 4 procent van de jongens heeft onder dwang wel eens dingen gedaan op seksueel gebied. Met de landelijke campagne ‘Maak seks lekker duidelijk’ vergroten Rutgers en Soa Aids Nederland de seksuele weerbaarheid van jongeren. Dat doen we door ze op een speelse manier na te laten denken over hun wensen en grenzen en via online games uit te dagen hun interactievaardigheden te verbeteren. Daarnaast bieden we online ondersteuning aan ouders voor het praten met hun puberzoon of –dochter over seksualiteit en wensen en grenzen.

Voorkant Verhalen voor onder je kussenVerhalen voor onder je kussen

In de klas praten over seksuele grenzen en wensen. 'Verhalen voor onder je kussen' is de naam het boek met spannende verhalen over seks en relaties die scholieren in het voortgezet onderwijs tijdens de Nederlandse les lezen.

Het boek gaat over thema’s die jongeren bezig houden zoals het versturen van een naaktfoto, nog nooit gezoend hebben, groepsdruk om ‘het’ te doen, omgaan met strenge ouders en verliefd zijn op iemand van hetzelfde geslacht.

De verhalen zijn geschreven door bekende kinderboekenschrijvers en striptekenaars. Jonge filmmakers hebben de verhalen verfilmd. Door toepassing van 'storytelling' kunnen scholieren zich identificeren met de personages en leren van hun ervaringen.

Vanaf oktober 2014 wordt het boek door meer dan 100.000 leerlingen op 800 scholen gelezen. 

Dit filmpje vertelt alles over het project 'Verhalen voor onder je kussen' en de partners in het project.

Rapport

Lees meer over de resultaten en het bereik van Verhalen onder je kussen in dit rapport (pdf, 8,5MB).

Can you fix it?

Hoe leer je jongeren goed om te gaan met situaties waarin grensoverschrijding op de loer ligt? De online game ‘Can you fix it’ bevat 14 filmpjes van situaties waarin steeds een jongen en een meisje de hoofdrol spelen. Je kunt de situatie bekijken vanuit zijn of haar perspectief. De situatie dreigt uit de hand te lopen, en de speler moet ingrijpen om te zorgen dat het goed afloopt.

No or Go

screenshot van No or Go game

Als je vriendje, op wie je verliefd bent, verder wil gaan dan jij wilt, hoe reageer je dan? En als een gewone ‘goede vriendin’ ineens lichamelijk contact gaat zoeken? Of als een jongen erg dicht tegen je aan gaat dansen? ‘No or Go’ laat jongeren nadenken over wat ze wel en niet willen op het gebied van relaties en seksualiteit en leert ze ook hoe ze hun wensen en grenzen kunnen aangeven. Jongeren reageren op vijf situaties, om te ontdekken welk ‘liefdestype’ ze zijn.
De games staan op http://www.sense.info, de website met betrouwbare informatie over seksualiteit en relaties voor jongeren. Ze kunnen ze ook als app downloaden op een smartphone. Via online en social media bereiken we de jongeren.

Uwkindenseks.nl

Een website voor ouders is ook onderdeel van ‘Maak seks lekker duidelijk’. Op http://www.uwkindenseks.nl vinden ouders behalve informatie en tips ook voorbeeldfilmpjes hoe ze kunnen praten met pubers over lastige onderwerpen.

Samenwerking

De campagne ‘Maak seks lekker duidelijk’ van Rutgers en Soa Aids Nederland ging in 2014 het vierde jaar in. We werken samen met GGD’s voor regionale activiteiten. Zij gaan bijvoorbeeld met kraskaarten en gadgets naar scholen in het hele land om met jongeren in gesprek te gaan over hun wensen en grenzen.