Lovebuzz vrachtwagen

De Lovebuzz

“Zou jij durven zoenen met Selim?”, is de vraag van Kim aan Indra. Wat zou Indra antwoorden? “Nou, ik denk dat ze hem wel een klein kusje gaat geven”, antwoordt eerstejaars Jelmer van het VMBO. “Als iedereen eerlijk kan zeggen dat hij nog nooit gezoend heeft, daar wordt de wereld een stuk mooier van”, vindt klasgenoot Sanna in de Lovebuzz. In de omgebouwde vrachtwagen spelen eerstejaars klassen een lesuur lang een interactieve game over liefde, seksualiteit en relaties.

Leerlingen doen goed mee en ik vind ze verrassend open. Ik vind het belangrijk dat ze leren om voor zichzelf op te komen. Juist ook onder groepsdruk. 

 
Docent

Als leerlingen overstappen naar de middelbare school leren ze vaak ook leeftijdgenoten met een andere achtergrond kennen. Tegelijkertijd begint de puberteit en zijn veel jongeren onzeker over hun uiterlijk en aansluiting bij de groep. De Lovebuzz helpt hen hun zelfvertrouwen te vergroten, inzicht te krijgen in hun normen en waarden op het vlak van liefde en relaties én meer respect voor elkaar te krijgen.

Sinds 2012 maken seksualiteit en diversiteit onderdeel uit van de kerndoelen van het Nederlandse voortgezet onderwijs. Met de Lovebuzz kunnen middelbare scholen hier op een speelse manier invulling aan geven en de weerbaarheid van hun leerlingen versterken.

Afsluitend doen de leerlingen 'Doen, Durven, Waarheid'. Een opdracht is om iemand een compliment te geven. Ik heb al vaak meegemaakt dat complimenten heel persoonlijk, onverwacht en mooi waren.

Karlijn van der Boom
Karlijn van der Boon
Lovebuzz-spelleider

lovebuzz spellendoosIn 2012-2013 en 2013-2014 hebben bijna 30.000 leerlingen uit het voortgezet onderwijs de Lovebuzz game gespeeld in de truck.

De omgebouwde truck toerde toen door Nederland. 

Lovebuzz is een initiatief van Stichting Rutgers en Soa Aids Nederland en is mogelijk gemaakt met financiering van de Nationale Postcode Loterij.

Nu is Lovebuzz een interactieve game. Kijk op seksuelevorming.nl voor meer informatie.