Young & In Control evenement

Op 20 juni 2016 praat Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, in het Atrium in Den Haag met jongeren (16-25 jr.) uit Ghana, Kenia, Pakistan en Nederland over seksuele rechten en gezondheid. De bijeenkomst ‘Young & In Control‘ wordt georganiseerd in het kader van de succesvolle afronding van de jongerenprogramma’s Unite For Body Rights en Access, Services, Knowledge. Minister Ploumen gaat met de jongeren in gesprek over wat er is bereikt en waarom het zo belangrijk is dat Nederland en de rest van de wereld blijft investeren in seksuele gezondheid en rechten.

Made & Putri (foto: Marieke van der Velden)

Ook opent de minister tijdens de bijeenkomst samen met de jongeren uit de verschillende landen de foto-expositie ‘Young & in Control’ van Zilveren Camera Winnaar Marieke van der Velden in het Atrium. Van der Velden portretteerde, namens de SRGR Alliantie in Indonesië en Kenia jongeren met hun verhalen rondom seksualiteit en hun seksuele leven. De bijeenkomst sluit af met een vragenronde met de aanwezige jongeren, Kamerleden en vertegenwoordigers van politieke jongerenpartijen  

Exportproduct  

Ongeplande zwangerschappen, seksueel geweld, meisjes die worden gedwongen te trouwen met oudere mannen, seksueel overdraagbare infecties zoals hiv; in verschillende landen in de wereld zijn jongeren absoluut niet in controle wanneer het op hun seksualiteit en seksuele leven aankomt. Zelden hebben ze het recht noch de mogelijkheid om goed geïnformeerd en in vrijheid keuzes te maken over hun eigen lijf en seksuele leven.  

In Nederland vinden we het recht om eigen keuzes te maken rondom onze seksualiteit een groot goed. Jonge mensen kunnen hun seksualiteit ontdekken, met de partner van hun keuze en op hun eigen tempo. Seksuele rechten zijn al jaren een exportproduct in onze ontwikkelingssamenwerking. Lange tijd was Nederland hierin voorloper. Maar is ons land dat nog steeds? En als we dat willen blijven, wat betekent dat voor de besluiten van onze beleidsmakers? Hoe kan Nederland een zinvolle bijdrage leveren aan seksuele en reproductieve rechten van jongeren wereldwijd?   

Jongerenprogramma’s  

Met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken werkte de SRGR Alliantie de afgelopen 5 jaar succesvol samen met meer dan 50 partners om de seksuele gezondheid en rechten van jongeren te bevorderen. In veel ontwikkelingslanden ontbreekt het aan kennis over gezond seksueel gedrag, toegang tot zorg en de vrijheid om jezelf te zijn. Het realiseren van deze driepoot was de ambitie van de grootschalige jongerenprogramma’s Unite For Body Rights en Access, Services, Knowledge, tezamen goed voor bijna 75 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld. Een greep uit de bereikte resultaten:  

  • 20 miljoen jongeren, vrouwen en mannen zijn bereikt met informatie over seksualiteit en gezondheid en zij zijn nu beter in staat veilige en geïnformeerde keuzes te maken omtrent hun seksuele gezondheid.   
  • Er zijn 40 miljoen anticonceptiemiddelen verstrekt en 30 miljoen hulp- en adviesvragen behandeld.   
  • In meer dan 80% van de gemeenschappen waar de programma’s zijn uitgevoerd, is meer begrip en ruimte ontstaan voor jongeren en hun seksualiteit.  

De foto-expositie ‘Young & in Control’ van Marieke van der Velden is van 20 juni tot 2 juli 2016 te zien in het Atrium in Den Haag.

Reacties