Meiden maken verschil

De wereld zal er in 2030, het jaar dat de wereldwijd afgesproken duurzame ontwikkelingsdoelen bereikt moeten zijn, heel anders uitzien dan nu. Maar zeker is dat vrouwen het verschil zullen maken. Zij kunnen, samen met mannen, te grote bevolkingsgroei tegengaan, zorgen voor minder armoede, zorgen voor meer onderwijs. Juist in ontwikkelingslanden.

Meiden van 10

In Nederland kunnen meiden van 10 gewoon naar school. Dat is niet overal zo. Wereldwijd hebben meiden nog altijd te maken met discriminatie en achterstelling. Ze mogen vaak niet naar school, worden soms al op jonge leeftijd gedwongen te trouwen en kinderen te krijgen en hebben vaak geen toegang tot gezondheidszorg. Hun rechten worden op grote schaal geschonden. 17 miljoen meiden onder de 18 worden jaarlijks gedwongen te trouwen, 32 miljoen meiden in de basisschool leeftijd gaan niet naar de school.  

Jonge meiden van nu moeten alle kansen krijgen zich te ontwikkelen en zo armoede in de wereld te stoppen als ze 25 zijn. 

Rapport 

“Om armoede in 2030 te bestrijden, moeten we nu investeren in meiden van 10. Wereldwijd moeten meiden meer onderwijs krijgen en meer de baas over hun eigen leven zijn.” Dat is de voornaamste conclusie van het Wereldbevolkingsrapport 2016 van de VN bevolkingsorganisatie, UNFPA, dat vandaag op 20 oktober wereldwijd wordt gelanceerd. Als we nu investeren in de toekomst van meiden van 10, kan deze generatie zich ontwikkelen tot zelfstandige, geëmancipeerde, zelfbewuste, opgeleide jonge vrouwen. Zij kunnen in het 2030 verschil maken.

In Nederland overhandigde Rutgers samen met UNFPA het rapport in de Ridderzaal te Den Haag aan 10 meiden van 10 jaar,  meiden voor wie het rapport geschreven is. Meiden zoals zij, overal ter wereld, kunnen het verschil maken in de toekomst. 

Rapport: Meiden van maken verschil

Download de verschillende versies van het Wereldbevolkingsrapport

Wat doet Rutgers? 

Rutgers zet zich actief in voor meiden van 10. In Nederland en ver daarbuiten. In Nederland vergroten we met programma’s over seksuele vorming, liefde en relaties de zelfredzaamheid en zelfbeschikking bij meiden (en jongens), zoals met de Week van de Lentekriebels.

In het buitenland, in landen in Azie, Zuid-Amerika en Afrika, werkt Rutgers met lokale partners aan het terugdringen van seksueel geweld, het terugdringen van kindhuwelijken, aan seksuele vorming voor jongens en meisjes. Dit doen we onder andere met projecten als YES I DOGet up, Speak out en Right Here Right Now. Hoewel verschillend in aanpak, zorgen al deze programma’s voor meer kansen voor meiden van 10 op het gebeid van seksuele rechten en gezondheid, en daardoor voor meer kansen voor ontwikkeling in bredere zin. Juist brede voorlichting en vrije keuzes voor meiden (en jongens), zorgen voor minder bevolkingsgroei en meer ontwikkeling. In de Johannes Rutgersdialoog van 24 oktober gingen we dieper in op de relatie hiertussen.