Social Change Agent Patrick Engels
Social Change Agents zijn jonge rolmodellen die taboe onderwerpen rondom seksualiteit bespreekbaar maken in hun eigen omgeving, ontmoet Fleur
“Mijn naam is Patrick, ik ben 29 jaar en ik woon in Amsterdam Centrum. Ik heb twee jaar geleden Trend Research and Concept Creation opleiding in Tilburg afgerond. Daarna ben ik gaan werken bij Emancipator. In mijn huidige werk, als projectcoördinator houd ik me voornamelijk bezig met projecten rondom genderidentiteit, mannelijkheid en het voorkomen van geweld tegen vrouwen. Ik identificeer me als man, alhoewel ik niet zo goed weet hoe je je dan daarbij moet voelen. Ik voel me meer mezelf en mens dan specifiek man. Mijn pronouns is nu wel gewoon hij/hem. Mijn seksuele oriëntatie is dat ik op mannen val, ik ben homoseksueel en ik heb al bijna 6 jaar partner."”
Gendergelijkheid
Ik hoop dat ik mijn steentje kan bijdragen aan het bereiken van gendergelijkheid, dus gelijkheid tussen man/vrouw/sekse, maar ook hoe je jezelf mag uiten, bijvoorbeeld een man in een jurk en een vrouw met een topfunctie in het bedrijfsleven. Ik vind dat iedereen gelijk moet zijn en dat je respect hebt voor elkaar. Dat begint allemaal bij seksuele vorming op school. School is een plek waar iedereen samenkomt, verschillende etniciteiten, religies en gender. Daar moet het maatschappelijke gesprek ook gevoerd worden, zodat we elkaar kunnen begrijpen en helpen. Ik zou graag willen dat jongeren gaan inzien dat gender en seksualiteit over iedereen gaat. Iedereen heeft een gender en een seksualiteit en dat daar het gesprek over gaat en niet alleen over de mensen die anders zijn.
Uit de kast
Er was vrij weinig seksuele voorlichting bij mij op school. Het was de condoom over de banaan en volgens mij ging het voornamelijk over de penis en niet over de vagina. Er werd uitgelegd dat er een baarmoeder is en de eierstokken waar een eitje uitkomt. Heel basic allemaal. Over seksualiteit werd gezegd dat je naast man-vrouw en geslachtsgemeenschap, ook homoseksualiteit hebt. Verder geen info en ook niks over aseksualiteit of biseksualiteit. Gender was helemaal geen onderwerp. Er werd vooral ook heel lacherig over gedaan.
Toen ik uit de kast kwam op 12-jarige leeftijd, was ik de enige op school die daar open over was. En er werden best veel vervelende opmerkingen gemaakt. Ik mocht met gym niet bij de jongens omkleden en van de gymleraar moest ik dan bij de meiden omkleden, maar die wilden dat ook niet. Om die reden gaat dit onderwerp me ook heel erg aan het hart. Dat dit zo’n taboe is en niet openlijk over wordt gesproken. Ik heb ook op voetbal gezeten en daar is al helemaal homofobie.