Zoeken

Social Change Agent Mik Zwaan

Social Change Agents zijn jonge rolmodellen: jongeren die taboe onderwerpen rondom seksualiteit bespreekbaar maken in hun eigen omgeving. Ontmoet Mik Zwaan.

Ik ben Mik Zwaan, ik ben 22 jaar oud en ik woon in Leiden. Ik ben trans non-binair en queer en mijn voornaamwoorden zijn die/hun. Er zijn ontzettend veel dingen die ik zou willen bereiken als Social Change Agent. Alles waar Rutgers voor strijdt, vind ik heel belangrijk. Zelf houd ik me vooral veel bezig met het doorbreken van de cis-heteronormativiteit in onze samenleving. Ik hoop dat ik als Change Agent mijn idealen om kan zetten in actie en verandering. Daarnaast hoop ik dat ik iets kan bijdragen door het delen van mijn eigen ervaringen, maar ook door het helpen verspreiden van de verhalen van anderen.
Portret van Mik Zwaan op het strand
Portret van Mik Zwaan bij een witte muur

Verliefd

Als kind dacht ik niet echt na over gender en over of mijn gedrag en interesses wel ‘normaal’ waren voor een meisje. Ik hield van voetballen, droeg kleren van m’n neefjes, had een racebaan en ging graag karten. Ik ben heel blij dat ik dat allemaal kon doen zonder daarin beperkt te worden. In de tweede klas werd ik voor het eerst verliefd op een meisje. Nadat ik op YouTube veel queer mensen had gezien, was ik al vrij snel helemaal oké met mijn seksualiteit.

Genderlabel

Ik merkte dat ik het steeds fijner begon te vinden om me ‘mannelijker’ te uiten door bijvoorbeeld kleding van de mannenafdeling te dragen (al zou kleding natuurlijk helemaal geen genderlabel moeten hebben), maar ik associeerde dit in het begin niet met mijn genderidentiteit. Later begon ik meer te leren over de variatie aan genderidentiteiten, dat identiteit en expressie kunnen verschillen en dat er meer bestaat dan man en vrouw. Ik ben mij toen gaan identificeren als non-binair, maar ik was nog te onzeker om wat meer te experimenteren met mijn genderexpressie. Een paar jaar later heb ik de stap durven zetten om mijn haar kort te laten knippen en heb ik ook een andere naam gekozen die beter past bij wie ik ben. Ik heb inmiddels toestemming gekregen voor een borstoperatie en ik gebruik nu ongeveer drie maanden testosteron!

Ik vind het heel interessant om te merken dat, sinds mijn genderexpressie beter bij me past, mijn seksualiteit ook meer fluïde geworden is en ik me niet meer alleen aangetrokken voel tot vrouwelijkheid.”

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.