Zoeken

Social Change Agent Meike van Soest

Social Change Agents zijn jonge rolmodellen die taboe onderwerpen rondom seksualiteit bespreekbaar maken in hun eigen omgeving, ontmoet Meike.

Mijn naam is Meike, ik ben 23 jaar en woon in Nijmegen. Ik ben heteroseksueel, een vrouw en word graag aangesproken met ‘zij’. Sinds 2020 werk ik in het managementteam bij de GGD en zit in de taskforce de Social Change Agents. Ik ben altijd enthousiast en ik kan andere mensen meenemen in mijn enthousiasme. Het is zo leuk om bij een groep te zitten zoals de Social Change Agents om zo anderen te enthousiasmeren om als groep samen iets te doen voor de maatschappij!"
Portret van Rutgers Social Change Agent Meike
Citaat van Rutgers Social Change Agent Meike

Doorbreken van taboes

Ik ben als student enorm bezig geweest met het doorbreken van taboes. Dit deed ik bij een IFMSA-Nijmegen, een internationale vrijwilligersorganisatie die zich richt op verschillende projecten. Een van de werkgroepen die zich bezighoudt met onderwerpen rondom seks en seksualiteit, is SCORA. Het doorbreken van taboes is hierbij een van de grootste speerpunten.

Openlijk over seks praten

Op de middelbare school heb ik niet echt veel seksuele voorlichting gehad. Mijn familie praat open over deze onderwerpen, maar ze hebben mij nooit seksuele voorlichting gegeven. Dit is nooit een bewuste keuze geweest om het er niet over te hebben, maar het is nou eenmaal zo gelopen. Eigenlijk wel gek als je er zo over nadenkt! Ik had wel een vriendinnengroep op de middelbare school, maar die begonnen op 17 of 18 jarige leeftijd met praten over seks. Ik praatte al over seks toen ik 15 jaar was.

Wat ik belangrijk vind, is dat wij als groep ook andere mensen en jongeren inspireren om duidelijker en opener te zijn over grensoverschrijdend gedrag. Seks is iets dat natuurlijk leuk hoort te zijn, maar dat is niet altijd zo. Het is dus belangrijk om opener over de negatieve kanten te kunnen praten. In plaats van negatieve ervaringen op te kroppen, is het veel fijner om deze te delen.

Ik wil dit nog graag kwijt als je een slachtoffer bent van seksueel overschrijdend gedrag: je bent niet alleen. Jij kan met andere mensen echt iets betekenen. Inspireer elkaar om dit bespreekbaar te maken.”
Meike van Soest, Social Change A

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.