Zoeken

Social Change Agent Elisa Bertels

Social Change Agents zijn jonge rolmodellen: jongeren die taboe onderwerpen rondom seksualiteit bespreekbaar maken in hun eigen omgeving. Ontmoet Elisa Bertels.

Ik ben Elisa, ik ben 20 jaar en ik woon in Arnhem, dat ligt in Gelderland. Ik ben een vrouw en ik identificeer mij ook als vrouw. Daarnaast ben ik heteroseksueel. Als Social Change Agent wil ik samen met een groep jongeren mijn stem laten horen over seksualiteit. Ik kan bijdragen aan de concepten van andere mensen en het verbeteren van verschillende onderwerpen rondom seksualiteit.
Portret van Rutgers Social Change Agent Elisa Bertels
Portret van Rutgers Social Change Agent Elisa Bertels

Seksuele voorlichting

Op school vond ik de seksuele voorlichting belabberd. De focus lag alleen op de biologische aspecten. Er werd verder helemaal niet ingegaan op seks, gender en seksuele voorkeur. Thuis heb ik wel goede voorlichting gehad. Ik heb vroeger als kind zelf een voorlichtingsboek uitgekozen en aandachtig gelezen. Mijn ouders zijn ook altijd heel open geweest over alles omtrent seksualiteit. Mijn zusje, die ook echt mijn beste vriendin is, is transgender en dat zorgt er wel voor dat je een hele andere kijk op gender hebt. Ik ben er natuurlijk ook mee opgegroeid dus voor mij is het de normaalste zaak van de wereld. Bij ons thuis wordt alles heel open en normaal besproken en ik had dat heel graag ook terug willen zien op school, maar helaas was dat niet het geval.

Concept

Ik hoop dat ik seksuele voorlichting op middelbare scholen wat toegankelijker kan maken en dan met name voor meiden. Ik wil aan de hand van stellingen met jongeren in gesprek. Meiden kunnen dan met een kleurensysteem aangeven hoe ze erover denken, eens, oneens of neutraal. Ik hoop dat praten over seks door deze gesprekken makkelijker wordt. Zodat meiden ook na deze sessies met elkaar durven praten en elkaar vragen durven te stellen.

Wijze raad

Mijn vader zegt altijd dat je alles moet uitproberen waar je nieuwsgierig naar bent, alleen dan kom je erachter of het iets voor je is of niet. En dat heb ik ook zeker trouw opgevolgd. Zo ben ik ook achter mijn eigen seksualiteit gekomen en heb ik ontdekt waar ik wel en niet geïnteresseerd in ben en wat wel en niet bij mij past.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.