Opnieuw aantal tienermoeders in Nederland gedaald

Opnieuw laten cijfers van CBS zien dat het aantal tienermoeders is gedaald in Nederland. Er is sprake van een dalende trend. Zo kreeg in 2010 nog 5 op de 1000 tieners een kind en in 2020 2.5 op de duizend. Dat zijn er in absolute aantallen 1194. Nederland hoort tot de landen met het laagste aantal tienermoeders van Europa.

Ter vergelijking, in Bulgarije zijn er 43 en Roemenië 37,4 op de 1000 tienermoeder, dat is bijna 20 x zo hoog als in Nederland. Ook het aantal abortussen onder tieners laat al jaren een dalende trend zien.

Seksuele voorlichting

Eén van de verklaringen is dat de meeste tieners als ze vaginale seks hebben, zich beter beschermen tegen een zwangerschap of dat meer tieners pas op latere leeftijd seksueel actief worden. We weten ook inmiddels welke persoonlijke en omgevingsfactoren van invloed kunnen zijn op een onbedoelde tienerzwangerschap. Lesmaterialen voor het onderwijs zijn hierop de laatste jaren beter ingericht. Onderzoek (seks onder je 25e, 2017) laat zien dat 60% van de jongeren voldoende tot veel informatie krijgt over anticonceptie, voortplanting en abortus.

Anticonceptie

Ook online is er veel betrouwbare informatie voor jongeren over deze onderwerpen. Sense.info wordt door jongeren goed gevonden en gemiddeld gewaardeerd met 8.4. De meeste jongeren gaan voor een anticonceptie consult naar een huisarts of kunnen terecht bij de Sense spreekuren en hebben dus goede toegang tot hulp en advies. Duidelijk is dat de meeste jongeren ervoor kiezen om nog niet op jonge leeftijd zwanger te raken. Dit biedt ook betere perspectieven voor de toekomst. Laten we hopen dat de jongeren als ze seksueel actief zijn, zich niet alleen goed beschermen maar beiden ook instemmen met en genieten van het seksuele contact.

Bekijk hier de cijfers van het CBS.

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers