Zoeken
Onderzoek

Betrouwbare anticonceptie en een migratieachtergrond

Onderzoek onder vrouwen van 18 tot 30 jaar met een migratieachtergrond.

Het gebruik van anticonceptie is hoog in Nederland. Toch loopt 8% van de vrouwen tussen de 18 en 49 jaar risico op een onbedoelde zwangerschap (de Graaf & Wijsen, 2017). Zij zijn seksueel actief en hebben op dit moment geen kinderwens, maar beschermen zich niet goed tegen een ongeplande zwangerschap. Dit betreft voor een groot deel vrouwen met een migratieachtergrond (Turks, Marokkaans, Surinaams, voormalig Antilliaans en overig niet-westerse landen).

Voor dit onderzoek is een literatuurstudie uitgevoerd naar verschillende intersectionele en contextuele factoren. Ook zijn semigestructureerde interviews afgenomen met 15 vrouwen van de 1e en 2e generatie met een migratieachtergrond tussen de 18 en 30 jaar. Onderstaande samenvatting geeft inzicht in de motieven en factoren om geen (of onregelmatig) betrouwbare anticonceptie te gebruiken. De samenvatting sluit af met tips die vrouwen zelf noemen richting (zorg)professionals.

Lees het onderzoek (PDF)

*In dit rapport hebben we cis-vrouwen onderzocht. We spreken van heteroseksuele vaginale penetratie als activiteit, omdat biseksuele vrouwen en transmannen ook heteroseksuele seks kunnen hebben, maar zich niet als heteroseksueel hoeven (te) identificeren. Of er geen sprake is van een baarmoeder, zoals dat het geval is bij transvrouwen. 

Auteurs

Lizzy Pruijssers
Afiah Vijlbrief
Ineke van der Vlugt

Vragen over dit onderzoek?

Heb je vragen over dit onderzoek? Neem dan contact op met Afiah Vijlbrief.

 

 

Afiah Vijlbrief - Senior Onderzoeker
Afiah Vijlbrief

Als kwalitatief onderzoeker en socioloog heb ik brede interesse en ervaring in onderzoek naar personen met (een) gestigmatiseerde identiteit(en). Daaronder vallen onder meer LHBTIQ+ mensen en jongeren (van kleur). Daarmee is seksuele en genderdiversiteit mijn specialiteit.

Over de auteur
Ineke van der Vlugt - Programma manager Anticonceptie & Abortus
Ineke van der Vlugt

Sociaal wetenschapper en van 2006 tot 2024 werkzaam bij Rutgers. Ze was van 2017 tot april 2024 programmamanager anticonceptie & abortus. Ineke is sinds april 2024 met pensioen.

Over de auteur
Onderzoeken

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere onderzoeken.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.