Zoeken
Nieuws – Artikel

Anticonceptie voor alle vrouwen

Terug naar overzicht
26 september 2020 Tags: Anticonceptie, Covid19

Anticonceptie zorgt ervoor dat jonge meiden en vrouwen zelf kunnen besluiten of, wanneer en hoeveel kinderen zij willen en binnen welk tijdsbestek. Dit noemen we keuzevrijheid. Een recht wat anno 2020 nog altijd niet vanzelfsprekend is en zelfs in toenemende mate onder druk staat.

Alle vrouwen en meisjes zouden toegang moeten hebben tot anticonceptie. Om dat te bereiken is beleid nodig, en financiering. Daarnaast is het belangrijk sociaal-culturele barrières te doorbreken, zodat meisjes en vrouwen ook daadwerkelijk toegang krijgen tot anticonceptie. Ruim 218 miljoen vrouwen die zwangerschap willen voorkomen of uitstellen, maken geen gebruik van een effectieve anticonceptiemethode. Zij hebben geen of beperkte toegang tot anticonceptie en informatie rondom gezinsplanning.

Dit heeft grote impact op gezondheid, gendergelijkheid en seksuele en reproductieve rechten maar ook op scholing en arbeidsparticipatie. Jonge meiden die zwanger zijn, hebben een veel grotere kans om van school te gaan. De kans dat een tienermeisje haar zwangerschap niet overleeft is twee keer zo groot als de kans dat een zwangere vrouw van boven de 20 hieraan overlijdt.

Onderwijs en reproductieve gezondheid hebben een directe link. Als meisjes hun school af kunnen maken, hebben ze meer kans in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. De vicieuze cirkel van armoede die vaak van generatie op generatie overgaat, kan zo doorbroken worden.

Covid-19

De coronacrisis heeft verregaande impact op seksuele gezondheid en rechten wereldwijd. Door druk op de gezondheidszorg en lockdown maatregelen zien jonge meiden en vrouwen hun rechten nog verder ingeperkt worden. Cruciale seksuele en reproductieve gezondheidszorg valt weg, klinieken worden gesloten en de bevoorrading van anticonceptiemiddelen stokt. Hierdoor verliezen mogelijk 49 miljoen vrouwen toegang tot anticonceptie, wat kan leiden tot 15 miljoen ongewenste zwangerschappen.

Daarnaast zien we dat conservatieve krachten en oppositie de Covid-19 pandemie aangrijpen op seksuele gezondheid en rechten te marginaliseren en onjuiste informatie over deze onderwerpen te verspreiden.

Daarom is het juist nu van groot belang te blijven investeren en in te zetten op toegang tot anticonceptie en seksuele rechten wereldwijd. Rutgers maakt zich daar hard voor en werkt hierin samen met lokale organisaties in Sub Saraha Afrika en Zuidoost Azië en in de MENA regio. Steun en leiderschap van de Nederlandse overheid op dit terrein is hierbij onmisbaar. Nederland steekt internationaal de nek uit voor deze thema’s en dat is zowel op financieel gebied als diplomatiek terrein nu nog harder dan ooit nodig. Enerzijds als onderdeel van de Covid-19 response, anderzijds om vooruitgang op dit terrein te behouden en seksuele en gezondheid en rechten wereldwijd te versterken.

Inforgraphic van de Because she counts campagne toont een vrouw met mondmasker. Tekst infographic: 49 miljoen vrouwen verliezen mogelijk toegang tot anticonceptie door COVID-19

Internationale anticonceptiedag

In 2012 hebben regeringen en organisaties uit 20 landen met elkaar als doel gesteld dat in 2020 tenminste 120 miljoen meer vrouwen en meisjes anticonceptie gebruikenwaaronder de Nederlandse regering. Nu we het einde van 2020 naderen, lijkt deze doelstelling ver weg. Het is daarom van groot belang dat steun en inzet voor wereldwijde toegang tot anticonceptie wordt versterkt. Daarom willen we dit thema hoog op de agenda houden bij de Nederlandse regering, zeker met het oog op de aankomende verkiezingen in maart 2021.

Op 26 september, Wereld Anticonceptiedag, vragen wij hier via onze online kanalen aandacht voor.

Because she counts

Deze aandacht vragen we samen met Countdown 2030.

Countdown 2030 is een samenwerkingsverband van verschillende Europese niet-gouvernementele organisaties en pleit ervoor dat iedereen waar ook ter wereld vrije toegang krijgt tot reproductieve gezondheidszorg. Countdown 2030 werkt in 15 Europese landen met Europese organisaties om er zo voor te zorgen dat reproductieve gezondheid en gezinsplanning boven aan het prioriteitenlijstje staan van Europese donoren en zowel in Europa als in de rest van de wereld een beleidsprioriteit is, #BecauseSheCounts!

Lees meer

Rights under pressure (ENG)
Because She Counts (ENG)
Video quotes Kamerleden

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.