Zoeken
Nieuws – Artikel

Serieuze aanpak van seksueel geweld: waar wachten we nog op?

Terug naar overzicht
21 december 2020

Vandaag zijn de nieuwe cijfers van het CBS over seksueel geweld gepubliceerd. Die laten zien dat het probleem nog steeds groot is in Nederland. Het CBS heeft onderzocht hoe vaak seksuele intimidatie en seksueel geweld, zowel fysiek als online, voorkwamen in een periode van een jaar. Dit gaat bijvoorbeeld over ongewenste aanrakingen, vervelende seksuele opmerkingen via internet, maar ook over gedwongen worden tot seksuele handelingen en verkrachtingen; kortom het onderzoekt het hele spectrum van ongewenst seksueel gedrag.

De cijfers zijn schokkend. Afgelopen jaar heeft ruim één op de 10 Nederlanders van 16 jaar en ouder een vorm van seksueel geweld meegemaakt, dat zijn meer dan anderhalf miljoen personen. Jonge vrouwen zijn hier veel vaker slachtoffer. 22% van de 18-24-jarige vrouwen heeft met fysiek seksueel geweld te maken, variërend van ongewenste aanrakingen tot verkrachting te maken. Per jaar. Dat is vier keer zo vaak als hun mannelijke leeftijdsgenoten. Door de Verenigde Naties wordt het een schaduwpandemie genoemd.

Bekijk de cijfers van het CBS hier.

Gevolgen van seksueel geweld

Langer wachten op een serieus actieplan tegen seksueel geweld is geen optie. Elke vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel. Het kan voor groot persoonlijk leed zorgen, zowel psychisch als lichamelijk. Uit het onderzoek blijkt dat 24% van de slachtoffers gevolgen ondervindt, bij expliciete vormen van seksueel geweld is dat zelfs 62%. Seksueel geweld leidt tot  torenhoge maatschappelijke kosten, bijvoorbeeld voor zorgverlening en economische schade door productiviteitsverlies. Het gaat om minstens 1 miljard euro per jaar.

Ieder slachtoffer is er een te veel. Zeg jij ook #TotHier? Teken de petitie op tothier.rutgers.nl. Want de overheid moet nu in actie komen om seksueel geweld te voorkomen.

Structurele en effectieve preventie

Momenteel is de aanpak van seksueel geweld vooral gericht op signalering en hulpverlening. Deze aanpak moet uiteraard blijven. Slachtoffers moeten zo snel mogelijk worden geholpen. Het geweld dat zij ondergaan moet stoppen en zij moeten kunnen werken aan het herstel van hun psychische en lichamelijke gezondheid. Om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk nieuwe slachtoffers bijkomen, is ook structurele en effectieve preventie van seksueel geweld cruciaal. In het overheidsbeleid is dit onderdeel echter nog onderbelicht.

Er zijn concrete plannen om dit aan te pakken. Respectvolle omgang moet structureel en voldoende aandacht krijgen in de levens van jongeren, op school en daarbuiten. Dit kan bijvoorbeeld door goede seksuele vorming en positieve bewustwordingscampagnes over het respecteren van wensen en grenzen. Daarnaast is er een uitgesproken beleid tegen seksueel geweld nodig bij de politie, zorg, onderwijs en jeugdwerk en moeten de professionals daar structureel worden opgeleid in het signaleren en voorkomen van seksueel geweld.

De kosten voor dit plan zijn maar een fractie van de financiële schade door seksueel geweld. De opbrengsten zijn nog veel groter. Een serieuze aanpak van seksueel geweld betekent minder beschadigde levens, minder kosten en een veiliger samenleving voor huidige en toekomstige generaties.

Er is veel te weinig aandacht voor een probleem dat veel te groot is. Seksueel geweld.
Geraldine Kemper, RTL4 presentator van Geraldine en de Vrouwen

Petitie

Het is tijd dat een nieuwe generatie opgroeit met respect voor elkaars grenzen en wensen, zodat veel minder mensen slachtoffer worden van seksueel geweld. Daarom startte Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, de petitie campagne #TotHier. De aanpak van seksueel geweld moet hoog op de politieke agenda. Politiek Den Haag is aan zet. Juist met het oog op de Tweede Kamer verkiezingen in maart 2021. Rutgers neemt alle handtekeningen mee naar Den Haag om te laten zien hoe belangrijk het voorkomen van seksueel geweld is. Kortom, elke handtekening telt. Teken de petitie op tothier.rutgers.nl

Vragen over dit artikel?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Of volg ons en praat mee op social media.

Naar Contact
Nieuws

Gerelateerd

Lees onze meest recente artikelen, onderzoeken en columns op het gebied van seksuele gezondheid en rechten.

Alle nieuwsberichten

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.