man leest krant

Rutgers kleurt oranje voor preventie van seksueel geweld

Het is twee jaar na #MeToo en vanaf maandag 25 november 2019 voeren organisaties onder de noemer ‘Orange the world’ over de hele wereld 16 dagen lang actie tegen geweld tegen vrouwen. Rutgers kleurt ook oranje en breekt een lans voor meer focus op preventie van ongewenst seksueel gedrag en seksueel geweld. In Nederland en daarbuiten.

In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en bijna een vijfde van de mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil. Uit Seks onder je 25ste (Rutgers, Soa Aids Nederland, 2017) blijkt dat 14% van de meisjes en 3% van de jongens ooit seksueel geweld heeft meegemaakt. Dat is veel te veel. Het is tijd dat de preventie van seksueel geweld in Nederland hoog op de agenda komt!

Rutgers vindt dat Nederland toe is aan een cultuuromslag. Een cultuur waarin iedereen snapt dat dit soort gedrag echt niet kan. 

En een cultuur waarin de seksualiteit van mannen en vrouwen gelijkwaardig is, grensoverschrijdend gedrag niet langer stoer wordt gevonden en serieus wordt genomen.

Groepje jongeren (istock)

Een cultuur zonder stereotype voor vrouwelijkheid, mannelijkheid en seksualiteit. Iedereen kan hierin een rol spelen: hun ouders tot de politiek, het onderwijs, de zorg, poppodia en festivals. En natuurlijk op de eerste plaats jongeren zelf!

#OrangeTheWorldNL

Op 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Vanaf die dag tot 10 december (Internationale Dag van de Rechten van de Mens) wordt er onder de noemer ‘Orange the world’ 16 dagen lang wereldwijd actie gevoerd. Oranje staat hierbij voor de dageraad; een zonnige toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.

Ook in Nederland voeren organisaties actie met de hashtag #OrangeTheWorldNL. In Nederland kleuren niet alleen gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties, maar ook sociale media oranje in de strijd tegen geweld tegen vrouwen.

Focus op preventie 

Rutgers laat tijdens de 16 dagen via social media zien wat ouders, de politiek, het onderwijs, de zorg en het uitgaansleven kunnen doen om geweld tegen vrouwen te voorkomen. Via de publiekscampagnes ‘Ben je oké?’ en ‘Generatie Ja… en?’ betrekt Rutgers jongeren bij de actie.

Rutgers logo oranje

Internationaal laat Rutgers zien hoe mannen en jongens worden betrokken bij de preventie van gender gerelateerd geweld via Prevention+. Ook is er aandacht voor seksuele vorming: als jongeren leren hun eigen wensen en grenzen en die van de ander te respecteren, dat draagt bij aan het tegengaan van geweld.

MBO

Op 27 november geeft Rutgers voor het eerst samen met 4 jonge gastdocenten van de Nationale Jeugdraad les aan verschillende klassen van het MBO Utrecht. De les geeft jongeren zicht op de mate waarin zij rolbevestigende (en soms schadelijke) en ruimdenkende opvattingen over gender en seksueel geweld hebben. De les is onderdeel van de jongerencampagne ‘Generatie Ja… en?’.

Congres

Op vrijdag 29 november organiseren Atria en Rutgers in Amsterdam een congres over sociale normverandering onder jongeren om zo geweld te voorkomen. Het congres is bedoeld voor professionals, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen in de domeinen onderwijs, veiligheid & justitie en zorg & welzijn. Volg het congres via www.act4respect.nl.

Lees ook

Preventie van seksueel geweld in Nederland moet beter

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers