2013: What about men

Op 4 september 2013, Internationale Dag voor Seksuele Gezondheid, organiseerde Rutgers de derde jaarlijkse Johannes Rutgers Lezing. Ruim 170 gasten kwamen naar het Olympisch Stadion in Amsterdam om zich te laten inspireren over het thema “What About Men”.

Rolpatronen

Want hoe zit dat nou eigenlijk met mannen? Rutgers directeur Dianda Veldman geeft een voorbeeld waarom het doorbreken van de klassieke rolverdeling goed is voor vrouwen en mannen. “Laatst vroegen we tijdens een training in Rwanda deelnemers om thuis eens iets te doen wat buiten hun normale rolpatroon lag. De volgende dag vertelde een man hoe dankbaar zijn vrouw was geweest, omdat hij voor haar het badwater had klaargezet. Normaal gesproken is dat een vrouwentaak. En een vrouw vertelde met blosjes op de wangen dat zij voor de verandering eens het initiatief voor een vrijpartij had genomen. Haar man was verrast geweest en zij beleefden een fantastische nacht.”

Gary Barker

Spreker van de dag was Gary Barker, internationaal directeur van Promundo, partner van Rutgers in MenCare+. In zijn lezing demonstreerde Barker hoe de Nederlandse taal eigenlijk geen woord heeft voor de Engelse term “care giving”. Care giving omvat behalve ‘zorgen voor' namelijk ook empathie, verantwoordelijkheid, solidariteit en het hebben van een emotionele band. Oftewel, het ‘geven om’. Barker liet zien hoe zorgzaamheid van mannen niet alleen goed is voor anderen - vrouwen, kinderen en de samenleving - maar ook voor mannen zelf. Zij krijgen over het algemeen een langer leven, betere seks, meer geld en meer geluk.

Columnisten

De Johannes Rutgers Lezing eindigde met een levendige discussie, mede dankzij twee scherpe columnisten: Jan Heemskerk (directeur van FHM en voormalig hoofdredacteur van de Playboy) en Orville Breeveld (voorzitter van Vitamine V). Jan Heemskerk wist het wel: “Als vrouwen opgewonden zouden raken van mannen met babyspuug op hun schouder, dan zouden mannen snel veranderen!” Orville Breeveld eiste ruimte voor vaders, met als metafoor een eigen mannentoilet thuis. Om staande te plassen, en om niet altijd te moeten doen wat vrouwen zeggen (bril omhoog, bril omlaag). “Geef mannen de ruimte om op eigen wijze te zorgen en op eigen wijze invulling te geven aan het vaderschap," aldus Breeveld.

Olympisch Stadion

Rutgers was met deze Johannes Rutgers Lezing niet voor niets te gast in het Olympisch stadion. Het is historische plek waar in 1928 voor het allereerst het Olympisch vuur ontstoken werd. Met de Lezing heeft Rutgers het vuur van zorgzame mannen en betrokken vaderschap willen aanwakkeren. Samen met onze partners en relaties willen we dat vuur brandend houden. Want geloof het of niet: Zorgzame mannen hebben een beter seksleven.

Video

Radio Nederland Wereldomroep, zelf internationaal prijswinnaar met hun programma “Love Matters”, maakte i.s.m. Rutgers een korte video naar aanleiding van de Lezing.

Casa Luna

Tot in de nachtelijke uurtjes discussieerden Orville Breeveld en Rutgers expert Rachel Ploem nog door over mannen tijdens het radio programma Casa Luna. Een opname van het programma vindt u hier.

Foto's

De lezing gemist? Fotograaf Robert Aerts maakte een sfeerimpressie van de dag.