man leest krant
| Auteur: Asha ten Broeke | Functie: Freelance journalist en schrijver

#zeghet. En #luister. - Eindejaarscolumn door Asha ten Broeke

Ze had hem zelf binnengelaten, al vertelde haar gevoel haar dat het geen goed idee was. Ze kregen ruzie, hij trok aan haar kleren, zoende haar, zat aan haar. Als ze nou gewoon even mee zou werken, dan zou het zo over zijn. Maar zij zei dat ze dit niet wilde. Vertrek uit mijn huis, zei ze; hij ging niet. Ze belde de politie; hij vertrok toch. Ze wilde aangifte doen, maar de politie ontraadde haar dat. Als vrouw kun je verwachten dat een man seks met je wil als je hem in je huis laat. Net zoals je kunt verwachten dat er wordt ingebroken als je je achterdeur open laat staan. Dit zal nooit een zaak worden. We nodigen hem niet eens uit op het bureau.

Dit is het verhaal van cabaretière Anke Laterveer. Ze deed het afgelopen oktober eerst op haar blog, daarna aan tafel bij Pauw. Het zette iets in gang: talloze vrouwen begonnen onder de hashtag #zeghet hun ervaringen met seksueel geweld te delen. ‘“Wat had je aan dan?” Werd me gevraagd nadat ik in mijn kruis werd gegrepen door een man. #zeghet’, twitterde Arzu Aslan. Hanny Lynch: ‘Een vader van een vriendinnetje die me tongzoende en zei: “Niets tegen mijn vrouw of je moeder zeggen hoor!” Ik was 9 jaar #zeghet’.

Het is bijzonder en goed dat deze vrouwen zich vrij genoeg voelen om zo open te zijn. Maar tegelijk wil ik niet vergeten dat er nog veel vrouwen en mannen zijn die niet zo gemakkelijk van zich #latenhoren.

Ik moest denken aan Abyan (niet haar echte naam), een 23-jarige Somalische vrouw. Op de vlucht voor het geweld van Al-Shabaab had ze geprobeerd met een bootje Australië te bereiken, om daar asiel aan te vragen. De kustwacht onderschepte haar boot, en bracht haar naar een detentiecentrum op de eilandrepubliek Nauru. Daar werd ze verkracht. Ze raakte zwanger, en onder druk van de publieke opinie mocht ze naar Sydney, zodat ze een abortus kon ondergaan. Maar eenmaal daar kreeg ze geen arts te zien, mocht ze niet met een advocaat spreken, en voordat ze haar zwangerschap kon laten afbreken, haastte de Australische regering zich om haar weer op het vliegtuig te zetten – terug naar de plek waar ze verkracht was. Het is onduidelijk hoe het nu met haar gaat. Kan zij #hetzeggen?

En hoeveel verhalen #horen we niet? Ik denk aan de gevluchte vrouwen en meisjes, en ook mannen en jongens, die op dit moment in heel Europa in asielzoekerscentra wonen. Verkrachting is een wapen in elke oorlog, dat is bekend. En ook de vlucht zelf is riskant; kinderombudsman Marc Dullaert reisde naar Macedonië en vertelde dat kinderen in de kampen daar kwetsbaar zijn voor misbruik.

Zo leidt #zeghet bij mij tot een hoofd vol vragen. Krijgen vluchtelingen die seksueel geweld hebben meegemaakt wel de hulp die ze nodig hebben? Beschermt Europa die arme kinderen wel voldoende? Hebben zij #eenstem? En als zij die gebruiken, zijn er dan mensen die zullen #luisteren? Laat me dit #zeggen: ik hoop het zo.

Asha ten Broeke
Asha ten Broeke Freelance journalist en schrijver Website van Asha ten Broeke

Reacties