Nieuws en opinie
| Auteur: Dianda Veldman | Functie: Directeur

Lambert Grijns en Dianda Veldman in Indonesië

Directeur Dianda Veldman was in November samen met Lambert Grijns, Nederlands ambassadeur voor seksuele gezondheid en rechten en hiv/aids in Indonesië. Samen bezochten ze verschillende Rutgers projecten onder andere voor jongeren, transgenders en jonge vaders. Een korte impressie.

U ziet mij hier op een kleuterschool in Jakarta. U vraagt zich misschien af wat ik daar doe met mijn handen op mijn hoofd? Ik zing ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ in het Nederlands. Geïnspireerd door een klas vol kinderen van 4 en 5 jaar, die zojuist een lesje relationele vorming hebben gehad van hun juf. Tussendoor wordt er veel gezongen om de aandacht van de kleuters er bij te houden, onder andere een Indonesische variant van ‘hoofd, schouders enzovoort’. Maar veel swingender dan de onze.

Voorlichting met poppen

Ik was erg onder de indruk hoe de juf met de kinderen werkte. In de les, vele jaren geleden door Rutgers ontwikkeld, staan vier poppen centraal. Een jongetje, een meisje, een man en een vrouw. Deze poppen hebben lichaamsdelen die gewone poppen missen: borsten, een penis, een vagina.  Met de jongens- en meisjespop laat de juf zien dat het meeste gelijk is: ogen, neus, buik, bips. Maar dat er ook een paar verschillen zijn.

De kleuters weten al heel goed te vertellen dat meisjes een vagina hebben. En dat er een gaatje voor plassen is en een ander gaatje voor baby’s. Anatomisch niet helemaal correct om dat vagina te noemen, maar een kniesoor die daar op let. Voor Indonesische begrippen is het bijzonder dat jonge kinderen dergelijke anatomische lessen krijgen. Er zijn genoeg jongeren en jongvolwassenen in het land die nauwelijks weten wat er ‘daar beneden’ zoal te vinden is.

Relationele vorming voor jonge kinderen is trouwens ook buiten Indonesië heel bijzonder. Het poppenproject dat door onze collega Sanderijn van der Doef is ontwikkeld, beoogt kinderen te leren hoe het menselijk lichaam in elkaar zit en hoe mannen en vrouwen verschillen. Maar het is er ook op gericht jonge kinderen te leren waar grenzen liggen. In de lessen komt bijvoorbeeld ter sprake wat je moet doen als in de bus iemand aan jouw lijf zit. Wie er wel aan je mag komen en wie niet. Heel belangrijk, juist omdat ook kinderen te maken kunnen krijgen met onwenselijke aanrakingen, of dat nu van een vreemde of van de buurman is.

Gratis hiv-test

In het zuiden van Jakarta, bezoeken we een steunpunt voor mensen met hiv. In tegenstelling tot veel andere landen stijgt het aantal hiv-besmettingen in Indonesië. Getrouwde vrouwen blijken zonder dat ze het weten veel risico te lopen. Hun mannen hebben onveilige seks met een prostituee en brengen zo hiv en andere geslachtziekten naar het echtelijk bed. Als gevolg van conservatieve wetgeving kan je wel condooms kopen, maar daar geen reclame voor maken, omdat je dan een promiscue levensstijl promoot. Zo kan je bij een van onze partnerorganisaties wel gratis testen voor hiv, maar kan men geen condooms weggeven.

Transgenders

Bijzonder is ook het bezoek aan een groep waria’s die zich wekelijks in het kantoor van Rutgers verzamelen. Waria’s zijn mannen die zich vrouw voelen - een soort derde sekse. In dit land worden zijn makkelijker geaccepteerd dan homoseksuelen. Even zo goed hebben deze transgenders het vreselijk moeilijk. Ze vaak uitgestoten door familie en vrienden. Politie en agressieve burgers jagen hen op en een gewone baan is er niet bij. De meesten hebben geen andere keuze dan hun geld te verdienen met betaalde seks.

Elke keer als ik een land heb bezocht waar we als Rutgers werken, realiseer ik me weer hoe belangrijk het basale recht is waarvoor wij opkomen: zelf kunnen kiezen met wie je een relatie hebt, of je kinderen hebt en hoeveel, en wat je seksuele identiteit is. Ik ben blij dat Rutgers daar ook in Indonesië een steentje aan bij kan dragen.

Dianda Veldman
Dianda Veldman Directeur Dianda Veldman

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers