| Auteur: Ineke van der Vlugt | Functie: Programmacoördinator, Rutgers

Blog: Trotseer je gêne in het belang van het kind

Praten met kinderen over seksualiteit is soms als een bezoek aan de tandarts. Het liefst ren je hard weg, maar dat kun je maar beter niet doen. Toch nemen nog veel ouders en leerkrachten in het basisonderwijs de benen als het gaat om seksuele voorlichting. Recent onderzoek van Rutgers in samenwerking met het NOS Jeugdjournaal laat zien dat kinderen van 9 tot en met 12 jaar nog te vaak verstoken blijven van betrouwbare informatie over seksualiteit en relaties, zowel thuis als op school.

Gêne bij ouders en leerkrachten speelt een grote rol in het vermijden van onderwerpen die met seksualiteit te maken hebben. Volwassenen associëren seksualiteit al gauw met erotiek, lustgevoelens en de ‘daad’. De meeste mensen praten daar niet graag openlijk over en zeker niet met een jong kind. Voor die gêne hoef je je niet te generen - die is menseigen. Maar in het belang van het kind is het wel belangrijk om je over die verlegenheid heen te zetten.

Een goede tip voor het overwinnen van je gêne: besef dat een kind geen volwassene is. Een kind associeert seksualiteit niet met daadwerkelijke seks. Daarover hoef je het ook niet te hebben. Een piemel, een vagina en een natte droom zijn voor een jong kind net zo seksloos als de zon, de maan en een vallende ster. Zoals je vragen van kinderen beantwoordt over het zonnestelsel of zelf begint te vertellen over de draaiing van de aarde, kan je dat ook doen met onderwerpen rond seksualiteit. Hoe normaler je erover praat, hoe normaler kinderen erop reageren.

Het trotseren van je gêne is meer dan de moeite waard. Thuis praten over verliefdheid, de puberteit of seksualiteit en vragen hierover beantwoorden, geeft kinderen het gevoel dat ze bij hun ouders terecht kunnen met problemen en vragen. Bovendien beperk je hiermee de invloed van onbetrouwbare informatie van internet of van vriendjes en vriendinnetjes. Ook in de klas biedt vroege voorlichting alleen maar voordelen. Lessen over onderwerpen als seksuele diversiteit, weerbaarheid en veranderingen van het lichaam, leiden tot meer respect tussen kinderen onderling, een positiever zelfbeeld en een prettig schoolklimaat.

Relationele en seksuele vorming is onmisbaar in de ontwikkeling van kinderen. Correcte kennis, een goed besef van waarden en normen rond seksueel gedrag en vaardigheden in seksuele weerbaarheid, zorgen ervoor dat zij nu en op latere leeftijd verantwoorde keuzes kunnen maken. Daardoor kunnen zij bijvoorbeeld beter omgaan met veranderingen in de puberteit, zijn zij minder kwetsbaar voor seksuele dwang en beginnen zij minder vroeg aan seks.

Je gêne overwinnen betekent overigens niet dat je iedere vraag van een kind per se moet beantwoorden. Als je een vraag - bijvoorbeeld over jouw eigen seksleven - te persoonlijk vindt, kan je aangeven dat dit privé is. Zo leer je kinderen meteen om grenzen te stellen en dat privacy belangrijk is. Als je een antwoord op een vraag niet weet, zoek het dan op en kom er later op terug.

Dus, beste ouder of leerkracht in het basisonderwijs, ren je hard weg voor je gevoel van ongemak? Of stap je over de drempel en lever je een enorm waardevolle bijdrage aan het welzijn van het kind? Geloof ons, praten met kinderen over seksualiteit is veel leuker dan een bezoek aan de tandarts.

Ineke van der Vlugt Programmacoördinator, Rutgers Naar profiel

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers