| Auteur: Hanneke de Graaf | Functie: Senior onderzoeker Rutgers

BLOG: Mediaopvoeding kan niet zonder seksuele opvoeding

Naaktfoto’s verspreiden via internet. Gaat dat over seks of over pesten? Het kan allebei. De risico’s van internet gaan vaak over seks. Tegelijk heeft seks vaak met internet te maken. Wij pleiten voor het tegelijkertijd aanpakken van mediawijsheid en seksuele opvoeding. En sluit aan bij de realiteit van jongeren: (s)experimenteren hoort er nu eenmaal bij.

Oproep

Dit is een oproep voor ouders, leerkrachten, docenten en andere opvoeders. Wanneer u  seksualiteit, anticonceptie en condoomgebruik bespreekt, pak dan internet meteen mee en geef informatie over de kansen en risico’s. En heeft u het over de risico’s van internet, vergeet dan de seksuele risico’s niet. Seks en internet lopen namelijk door elkaar. Jongeren gebruiken internet om informatie en beelden over seks op te zoeken en om te chatten over seks. Tegelijk vindt er op internet ook veel seksueel grensoverschrijdend gedrag plaats. Seksuele opvoeding kan dus niet zonder mediaopvoeding. En mediaopvoeding kan niet zonder seksuele opvoeding.

 

pikante foto op smartphone

Sexting: bewustwording risico’s

Internet en seksualiteit zijn met elkaar verweven. We weten allemaal dat sommige jongeren naaktfoto’s delen op internet. En dat jongeren via internet op zoek gaan naar seksueel getinte beelden. Jongeren vinden het over het algemeen leuk om hiermee te experimenteren. Daar is niets mis mee zolang het uit vrije wil en veilig is. Maar wat begint als een spannend experiment, kan soms vervelende gevolgen hebben. Foto's en video's kunnen gaan zwerven over het internet als de relatie uit is. Of de persoon in de chatroom blijkt heel iemand anders te zijn dan je dacht. Jongeren kunnen zelfs een strafzaak aan hun broek krijgen als ze naaktfoto’s van andere jongeren in hun bezit hebben of doorsturen. Het is belangrijk om jongeren daar bewust van te maken.

Weerbaar maken

Scholen komen vaak pas in actie als er iets vervelends is gebeurd, als er bijvoorbeeld naaktfoto’s in omloop zijn op hun school. In diverse onderzoeken geven jongeren aan dat in de mediaopvoeding seks een beetje vergeten wordt en dat in de seksuele vorming ‘media’ erbij in schiet. Gelukkig kunnen we hier iets aan doen! Sluit aan bij de realiteit van jongeren, waar het experimenteren met seks – offline én online – nou eenmaal bij hoort. Verbieden heeft niet veel zin, weerbaar maken wel! Door met de kinderen te praten over de risico’s van online (s)experimenteren en met hen na te denken over hoe dit veilig kan. En maak eventueel gebruik van een lespakket waarin mediawijsheid en seksuele opvoeding hand in hand gaan.

Ouders: ga naar www.uwkindenseks.nl voor tips over hoe je het onderwerp seks en internet met uw kind kunt bespreken.

Docenten: Bestel de Lesmodule ‘Jij en de media’ over het omgaan met seksueel getinte en geïdealiseerde beelden in de media voor vmbo-leerlingen van 13 tot 15 jaar.

Hanneke de Graaf Senior onderzoeker Rutgers

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers