Man die de krant leest
| Auteur: Erlijn Sie | Functie: Country progamme manager MenCare+

Blog: Koninklijke liefde

De Taj Mahal in Agra, India is een echt wereldwonder: het inspireert miljoenen bezoekers per jaar als symbool van echte liefde. Sjah Jahan vereeuwigde in de 17e eeuw zijn liefde voor zijn overleden vrouw Mumtaz Mahal in dit verblindend wit marmeren mausoleum, ingelegd met de mooiste edelstenen uit de hele regio. Precies zoals het hoort te zijn.

Elke dag sloffen duizenden Indiase gezinnen langs het water waarin de Grote Liefde wordt weerspiegeld. Hij maakt een foto van haar, in haar mooiste sari, met het imposante symbool van De Liefde op de achtergrond.

Zij maken een foto van hun dochter die in overgave de Taj Mahal omarmt, terwijl hun zoon stoer doet alsof hij een van de torens omduwt.

Symposium

Een betere plek om het tweede Global MenEngage Symposium te hosten in Delhi is er eigenlijk niet. De strijd voor gender justice kan niet verder gevoerd worden zonder onze mannen en jongens te betrekken. Het sociale normatieve construct van mannelijkheid wordt al decennia bestreden door de vrouwenrechtenorganisaties, voor en door vrouwen. Maar deze week spreken we in Delhi samen af, dat het niet zonder de mannen kan. Niet zonder diversiteit van mannelijkheid mogelijk te maken.

Taj Mahal

Symboliek

Want de werkelijkheid van de geroemde liefde van de Sjah is minder poetisch. Mumtaz volgde haar man, van slagveld naar slagveld en overleed in 1631 na de bevalling van haar 14de kind in 19 jaar huwelijk. Verborgen symboliek van de Taj Mahal laat zien dat het gebouw vooral een uiting was van zijn ijdelheid. Het blijkt namelijk gebouwd te zijn als replica van God’s troon. En zo stierf de inmiddels door zijn zoon afgezette Sjah niet van verdriet terwijl hij vanaf Fort Agra uitkeek over het graf van zijn geliefde, maar aan een overdosis opium en lustopwekkers.

Niet zonder mannen

Zonder de hoop op liefde wordt het leven er niet beter op. Zeker niet als die niet in alle vrijheid, los van stigma en in goede gezondheid genoten kan worden. Een serieuze zaak, een strijd die zonder het betrekken van de andere helft, de mannen, niet gewonnen wordt. Tijdens het Global MenEngage Symposium worden grote zaken besproken tonen de titels van de sessies: Engaging men in Maternal Health, Preventing HIV, Improving Health, Caregiving, Reduction of Domestic Violence, Preventing Violence, Socio-economic Change, Making of Peace, Women’s Empowerment.

Nieuw begin

Zoals de bouw van de Taj Mahal veel tijd, geld en aandacht heeft gekost, staan we in New Delhi aan het begin van een veelbelovende en noodzakelijke reconstructie. Net als Sjah’s liefde voor Mumtaz, geen nieuw verhaal, maar wel één die aandacht verdiend. Zoals elk gebouw na een aantal decennia, toe is aan een facelift, of beter, een grondige reconstructie, eentje die voldoet aan de moderne eisen van vandaag de dag. Omdat de liefde, de lust en het leven ons zo dierbaar zijn.

Erlijn Sie
Erlijn Sie Country progamme manager MenCare+

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers