| Auteur: Yuri Ohlrichs | Functie: Seksuoloog NVVS VPO en werkzaam als consultant bij Rutgers

Blog: Gooi alle grenzen open!

Terwijl de populistische leus “grenzen dicht!” steeds vaker klinkt in Nederland, was het door Rutgers georganiseerde debat ‘Seks zonder grenzen’ een stevige, goed beargumenteerde oproep om juist alle grenzen open te gooien. NVVS seksuoloog Yuri Ohlrichs van Rutgers was bij de uitverkochte avond in De Balie. Hij constateert dat het belemmeren van gesprekken over seksualiteit en het afbakenen van de ruimte voor seksuele (zelf)ontwikkeling geen goed doen de seksuele gezondheid. "Als de grenzen beklemmend zijn, maak je veel fouten”, aldus één van de panelleden.

De meeste bezoekers van de uitverkochte avond in De Balie in Amsterdam waren het erover eens dat Nederland wereldwijd een gidsfunctie heeft als het gaat om seksuele vorming en vrijheid. We kunnen hier vrijelijk over seks praten en veel scholen verzorgen seksuele vorming, sommigen al voor vierjarigen. Dokter Corrie kan haar jonge publiek basiskennis over masturbatie bijbrengen op publieke televisie.

Meer en meer gaat het over seksueel plezier en zijn seksuele problemen minder het uitgangspunt van programma’s, lessen en gesprekken over seks.

Intimiteit

Maar ook in het seksueel gezonde Nederland bestaan nog steeds grenzen die volgens de panelleden moeten worden opengegooid. Zo wijst NVVS seksuologe Ellen Laan erop dat het seksueel plezier van veel vrouwen en mannen wordt begrensd door het wijdverspreide misverstand dat ‘seks alleen gaat om penetratie met als doel een orgasme’. Intimiteit, sensualiteit en seksualiteit lijken te veel afgebakend.

Hokjes

Volgens Tofik Dibi geldt dat ook voor de ‘scheidslijnen’ tussen hetero-, homo- en biseksualiteit. Hij vindt dat het fenomeen “uit de kast komen” vooral de hetero’s dient. Hun verwarring over “wie het nou met wie doet” maakt plaats voor duidelijkheid zodra mensen als niet-hetero uit de kast komen. Alsof een seksuele oriëntatie zich daarna voorgoed laat kaderen. Ook blijkt de Nederlandse hokjesgeest uit het feit dat je als transseksueel-in-wording niet halverwege de behandeling de transitie naar het andere geslacht kunt stoppen. Mounir Samuel verbeeldde een theatraal intermezzo de zinloosheid van het ‘seksuele hokjesdenken’ door te stellen dat deze grenzen even futiel zijn als lijnen op een kaart. “Laat de vogel vrij vliegen in de lucht zodat je danst, zingt en klaarkomt met een hele diepe zucht”. Waarbij die seksuele vrijheid wat mij betreft het hoofddoel is, met een orgasme voor iedereen als plezierige bijkomstigheid.

Toch kunnen we als Rutgers namens Nederland nog steeds een verschil maken in de wereld als het bijvoorbeeld gaat om seksuele vorming en veilige abortushulpverlening, meent Ton Coenen. En vanuit het perspectief van de universele seksuele en reproductieve rechten kunnen we helpen ruimte te scheppen voor mensen om “anders” te zijn. Daarbij willen we benadrukken dat Nederland wat dat betreft ook een lange ontwikkeling achter de rug heeft. Zoals ook te zien is in de film Dutch Lessons in Love. En dat deze elders ter wereld niet in het zelfde patroon en volgens dezelfde snelheid hoeft te verlopen. In de woorden van Ton: “Het overbrengen van hoe je ermee om gaat is belangrijk, maar het is nog belangrijker om een samenleving zelf het eigen proces te laten doormaken. Met de daarbij komende eigen taboes en pijn”.

Slow sex

En gaan we als Rutgers over de grens om anderen te steunen bij het doorbreken van knellende grenzen, laten we dat dan niet doen als olifant in een porseleinkast. “Ik pleit voor slow sex”, zei Brenda Bartelink, als advies voor het steunen een delicaat proces als de seksuele ontwikkeling, vorming en emancipatie van mensen in een ander land. Het is van belang dat we met hen in gesprek gaan en  samen zoeken naar de juiste woorden en begrippen. Dus niet, zoals cabaretier Rutte grapte over Frans Timmermans tijdens het Correspondents’ Diner: zeven talen spreken en nog niet in één goed kunnen luisteren.

Woord

Om in Nederland en de rest van de wereld seksuele grenzen te blijven verleggen, zal Rutgers dus in gesprek moeten blijven. Vooral mét de vrouwen, mannen, jong en oud, die we willen steunen bij het zich bevrijden van de beklemmende grenzen aan hun seksuele ontwikkeling, uiting en beleving.  

Petra Stienen – die het debat overigens voortreffelijk leidde – noemde aan het begin van de avond ‘hoofd, hart en kruis’ als heilige drie-eenheid van seksuele gezondheid. Ik voeg daar graag nog “het woord” aan toe.

Lees meer

Yuri Ohlrichs Seksuoloog NVVS VPO en werkzaam als consultant bij Rutgers Naar profiel

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers