man leest krant
| Auteur: Cesar Majorana

Blog: De hele straat nam het op voor een ‘Teringwijf’

'Teringwijf' klinkt het door de straat. Ik sta te wachten op de tram en hoor een stelletje ruziën. Een jongen staat woedend tegen zijn vriendin te schreeuwen “je weet hoe ik daarover denk, niet zo doen tegen mij.” De hele straat schrikt, behalve zij - ze lijkt wel wat gewend van hem. In haar hand klemt een telefoon en ze houdt het toestel zo stevig vast dat haar handen wit gloeien. Hier gebeurt iets vervelends.

Ik kijk het tafereel aan. Er zijn drie mogelijke scenario's als je wilt ingrijpen bij een straatruzie en je moet die allemaal zorgvuldig overwegen.

Scenario 1. Je grijpt in - Dit is meestal de beste optie

Het probleem is dat je niet altijd de dynamiek van een relatie kunt inschatten; op het roepen van 'teringwijf' na deed de jongen nog niks verkeerd. Mijn ouders hadden ook zo'n relatie. Ze konden ruziën tot aan het avondeten en dan vrolijk elkaar vragen om de appelmoes aan te geven.

Sommige relaties zijn een giftige smoothie waar twee mensen graag samen van drinken. Twee rietjes in een mixdrankje van temperament en frustratie.

Fotograaf: Nina Slagmolen
 

Bovendien, als je ingrijpt bij een straatruzie kan de agressie zich tegen jou keren. Dat mag geen excuus zijn om niks te doen, maar ik herinner me heel goed hoe ik ooit drie jongens op straat een ruzie wilde laten uitpraten. De hyena’s hadden zich opeens tegen mij gericht. Ik moest de straat uitlopen om ze kwijt te raken.

Scenario 2. Je grijpt niet in - dit is meestal geen goede optie

Als het ernstig is ben je medeplichtig aan (verbaal) geweld. Zo werkt dat. Dan ben je zoals wanneer Lange Frans en Baas B rappen 'hoeveel moeten er nog komen?' in dat liedje over zinloos geweld. Ik leerde ooit van een misbruikslachtoffer: als je geen onderdeel bent van de oplossing ben je onderdeel van het probleem. Lees die zin opnieuw. Het heeft alles veranderd voor hoe ik reageer bij conflicten op straat.

Opeens pakt de jongen de telefoon uit de handen van het meisje. Er gebeurt hier een derde scenario. Onverwacht, want.

Scenario 3.

Terwijl ik op ze afloop, lopen meerdere mensen op ze af. Opeens heeft al het toekijkende publiek besloten dat dit helemaal niet oké is. Wat als deze jongen zijn vriendin altijd zo behandelt? Als iemand verbaal geweld ondergaat grijp je in. Een meisje dat niet ouder dan 16 kan zijn roept als eerste "wat is dit nou?"

Opeens confronteren meerdere jonge mensen een leeftijdsgenoot met zijn gedrag. Het lijkt een campagnespotje van de overheid, een SIRE-reclame tegen verbaal geweld, maar het is gewoon een maandagmiddag in de binnenstad. De jongen die stond de schreeuwen verlaagt zijn toon. We vragen hem om zijn vriendin haar telefoon terug te geven. Hij stemt toe.

Heel even houden we de straat veilig met onze afkeuring. Soms is de wereld veranderd, omdat de mensen in die wereld veranderen. Dit soort verandering noem je ook wel verbetering. Het meisje en de jongen gaan na wat gesis dezelfde kant op. Ik kijk om en zie dat de straat verder hetzelfde is, maar ook een stukje vreedzamer. Deze generatie, Generatie Ja... en? redt zich wel.

Lees meer over de campagne Generatie Ja...en? 

Cesar Majorana

Reacties