man leest krant
| Auteur: Ton Coenen | Functie: Directeur Rutgers

Bevolkingsgroei: Het wondermiddel dat de pil heet

“De pil kan slechts een pleister op een gapende wond zijn. Het is in ieder geval geen wondermiddel.” Dat schrijft Kiza Magendane afgelopen zaterdag (26 januari 2018) in NRC Handelsblad. In zijn artikel geeft Magendane terecht aan dat bevolkingsgroei een grote uitdaging is en dat anticonceptie een universeel vrouwenrecht moet zijn. Tot zover ben ik het met hem eens. Hij suggereert in zijn artikel echter ook dat Afrikaanse vrouwen geen anticonceptie willen, en dat is onzin.

In ontwikkelingslanden is grote behoefte aan voorbehoedsmiddelen. Maar liefst 214 miljoen vrouwen, uit met name Afrika en Azië, willen moderne anticonceptie, maar kunnen daar simpelweg niet aan komen. Ongeveer vier op de tien zwangerschappen in ontwikkelingslanden zijn ongepland. Tussen 2010 en 2014 eindige een kwart van alle zwangerschappen wereldwijd in een abortus.

Keuzevrijheid

Deze cijfers laten zien dat vrouwen en meisjes zelf keuzes willen maken over voortplanting en zwanger worden. Als vrouwen wél kunnen kiezen, dan willen ze vaak minder kinderen en op latere leeftijd. Dus laten we hen dan ook het recht op keuzevrijheid geven met anticonceptie!

Economisch zelfstandig

Verder wijst Magendane in NRC op een oorzakelijk verband tussen welvaart en een kinderwens. Economische groei zou ertoe leiden dat mensen minder kinderen willen. Dat klopt, maar het tegendeel is ook waar: Als vrouwen later en minder kinderen krijgen, kunnen zij hun school afmaken, deelnemen aan de arbeidsmarkt en economisch zelfstandiger worden.

Winst

Onderzoek wijst uit dat elke euro die geïnvesteerd wordt aan betere toegang tot anticonceptiemiddelen, 120 euro winst oplevert. Zo leveren investeringen in seksuele en reproductieve gezondheid en rechten niet alleen een belangrijke bijdrage aan gezinnen, maar ook aan de duurzame ontwikkeling van landen. Want het verlaagt de druk op de toch al fragiele gezondheidszorg en het onderwijs in ontwikkelingslanden.

De zogenaamde “demographic dividend”, het voordeel voor de hele samenleving als het aantal kinderen ten opzichte van het aantal werkende mensen afneemt, is enorm. Om dit te laten slagen, zal toegang tot anticonceptie moeten samengaan met investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en werkgelegenheid, iets waar Magendane terecht voor pleit. 

Wondermiddel

Bevolkingsgroei is één van de grootste uitdagingen van deze eeuw, zeker in Afrika. Wat mij betreft is de oplossing is simpel: laat vrouwen en mannen zélf kiezen voor anticonceptie en alles dat daarmee samenhangt. Anticonceptie is wel degelijk een wondermiddel. 

Ton Coenen
Ton Coenen Directeur Rutgers

Reacties