| Auteur: Ton Coenen | Functie: Directeur

2019: It’s a wrap!

In 2019 bereikte Rutgers miljoenen jonge mensen over de hele wereld met informatie en diensten over seksuele gezondheid en rechten. Ton Coenen, directeur Rutgers, blikt in deze blog terug op het oude jaar met een greep uit de resultaten van ons internationale en nationale werk.

Jongeren in staat stellen een gelukkig en gezond leven te leiden, staat centraal in al ons werk. Het afgelopen jaar zijn we dit werk, en dat van onze partners in binnen- en buitenland, blijven versterken. We kijken terug op een succesvol jaar waarin we miljoenen jongeren hebben bereikt met informatie over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR). En we streven ernaar om in de toekomst nog veel meer jongeren te bereiken.  

Verbeterde toegang, betere voorzieningen

In 2019 hebben we samen met onze partners belangrijke voorzieningen rondom seksuele en reproductieve gezondheid geleverd aan bijna 2 miljoen mensen jonger dan 30 jaar. Sterker nog: onze SRGR-programma’s hebben in de afgelopen vier jaar zelfs meer dan 7 miljoen jongeren bereikt. Om ervoor te zorgen dat jongeren nog meer gebruik maken van faciliteiten hebben we meer dan 19.000 SRGR-professionals opgeleid en het SRGR-beleid van meer dan 135 maatschappelijke organisaties versterkt.

Essentiële informatie delen

In het afgelopen jaar bereikten we meer dan 70 miljoen mensen met berichten over seksuele gezondheid en rechten. In Nederland bereikte onze organisatie jongeren onder meer via de publiekscampagne "Ben je oké?", een campagne tegen ongewenst seksueel gedrag tijdens het uitgaan. Ook lanceerden we de nieuwe campagne "Generatie Ja... en?" om stereotiepe gendernormen te doorbreken. In Afrika, Azië en Latijns-Amerika zorgden onze partners ervoor dat jongeren deze essentiële informatie ontvingen via sociale media, televisie, radio en evenementen. 

Seksuele vorming

In Nederland onderzochten leerlingen zelf hoe seksuele vorming op middelbare scholen beter kan. Uit dat onderzoek ‘Gewoon het taboe eraf halen’ blijkt dat leerlingen willen dat seksuele vorming over meer gaat dan alleen voortplanting. Het moet ook gaan over onderwerpen als seksuele identiteit, wensen en grenzen, sexting en plezier in seks.

In het afgelopen jaar kregen meer dan 140.000 jongeren seksuele vorming door onze internationale programma's. Wij geloven dat alleen lesgeven niet voldoende is. Ons onderzoek toont aan dat seksuele vorming succesvoller is als niet alleen leerlingen en leerkrachten, maar ook ouders, zorgverleners en overheidsfunctionarissen betrokken zijn. Ontdek hoe onze internationale ‘Whole School Approach’ meer op deze wijze meer leerlingen bereikt.

Het belang van seksuele vorming werd dit jaar opnieuw onderbouwd door de onderzoeksresultaten van ons Explore4Action-programma, waaruit blijkt dat de gezonde ontwikkeling van Indonesische adolescenten enorm wordt ondersteund door uitgebreide seksuele voorlichting. Zo vertelde de 13-jarige Muhammed eerder dit jaar aan The Guardian: "Ik heb veel geleerd over gender én over mijzelf. Ik heb geleerd dat het oké is om te daten, maar dat je moet weten wat je grenzen zijn." 

Jongeren centraal

Deze noemenswaardige prestaties van het afgelopen jaar, en nog veel meer, maken ons niet alleen trots, maar versterken ook onze drive om de seksuele gezondheid en rechten van alle jonge mensen, in al hun diversiteit, te verbeteren. Want achter al deze cijfers gaan de levens en verhalen van jongeren schuil die, dankzij hun kennis over hun seksualiteit en rechten, een gelukkig en gezond leven kunnen leiden.

Ton Coenen Directeur

Reacties