| Auteur: Ody Neisingh | Functie: Advocacy officer

Blog - Lang leve ZELF!beschikking

Op Internationale Vrouwendag valt er veel te bepleiten, maar ook te vieren. Zeker in Nederland. In ons land zijn vrouwen - uitzonderingen daargelaten - grotendeels vrij om te beslissen over hun lijf en leven. De mogelijkheid tot het afbreken van een onbedoelde zwangerschap, oftewel abortus, is een goed voorbeeld. Zelfbeschikking heet dat, met de nadruk op ‘zelf’.

We mogen trots zijn op het recht op abortus. Het onderkent het vermogen van een vrouw om de juiste afwegingen te maken over de toekomst van zichzelf en haar eventuele kind, en het respecteert de keuze die door haar wordt gemaakt. In Nederland hoef je niet ondergronds; je kunt naar een veilige abortuskliniek waar je betrouwbare informatie en deskundige zorg krijgt. In landen waar abortus niet is toegestaan, wenden vrouwen zich tot illegale en daardoor vaak onveilige operaties, regelmatig met ziekte of zelfs sterfte als gevolg.
 
Niemand anders dan een vrouw zelf bepaalt of zij wel of geen abortus doet. Een recent onderzoek van TNS Nipo naar wat mensen goede redenen vinden voor een vrouw om een zwangerschap te beëindigen, was daarom dwaas. Wie met een abortusverzoek bij een arts aanklopt, doet dat niet voor niets en krijgt bovendien uitgebreide voorlichting en vijf dagen bedenktijd. Moet een vrouw dan afgaan op haar eigen afwegingen of moet zij het oordeel volgen van vreemden die haar achtergrond niet kennen?
 
Abortus beslis je helemaal zelf, maar niet per se alleen. Liever niet zelfs, want een dergelijke ingrijpende beslissing vraagt om bijstand. Om een goede afweging te kunnen maken is het belangrijk om er met anderen over te praten. Met de (eventuele) partner, maar ook met vrienden en familie. Verontrustend is het daarom dat veel zwangere tienermeiden abortus ervaren als een taboe en er niet over durven te praten, wat bleek uit onderzoek van Rutgers naar tienerzwangerschappen. Goede seksuele voorlichting op scholen blijft nodig om seksualiteit en voortplanting bespreekbaar te maken, inclusief veilige abortus.
 
Wie verwacht dat onze liberale wetgeving rond abortus tot een enorm aantal abortussen leidt, kan rustig slapen. Nederland behoort al jaren tot de landen met het laagste abortuscijfer ter wereld, mede door goede voorlichting over het voorkomen van ongeplande zwangerschappen. Als een vrouw toch zwanger wordt en het kind echt niet wil, komt die abortus er sowieso wel. Gelukkig kan dat in Nederland op een veilige manier, op initiatief van de vrouw ZELF.

 

Meer informatie

Ody Neisingh
Ody Neisingh Advocacy officer

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers