Patiënt bij spreekuur

Seks in de praktijk

Over seksualiteit praten met cliënten is voor veel zorgprofessionals best lastig. Hoe en wanneer begin je over het onderwerp? Wat te doen als ik het zelf ongemakkelijk vind om over seksualiteit te praten? Met de website www.seksindepraktijk.nl bieden we zorgprofessionals praktische informatie en achtergronden om het thema seksuele gezondheid bespreekbaar te maken.

De verloskundige mag best vragen hoe het met me gaat. En met mijn vriend. En met ons samen, haha. Ze moet het wel een beetje inkleden, anders wordt het ongemakkelijk.

 
Vrouw
27 jaar

Zorg en seksualiteit

Seksualiteit moet een vanzelfsprekend gesprekonderwerp worden in iedere zorgpraktijk. Daar maken wij ons hard voor. Je seksuele leven verandert tijdens je leven, dat is normaal. Maar ook ingrijpende gebeurtenissen kunnen invloed hebben op seksualiteit, zoals een zwangerschap, een scheiding of een chronische ziekte. Mensen kunnen daardoor in verschillende fasen van hun leven zitten met vragen of problemen van seksuele aard.

Regelmatig merk ik patiënten zorgen hebben op seksueel gebied. Ik heb behoefte aan informatie over de gevolgen voor seksualiteit bij aandoeningen als diabetes, hart- en vaatziekten en astma of COPD.

 
Huisarts
 

Handvatten

Veel mensen vinden het moeilijk om met hun zorgverlener over seksualiteit te praten. De laatste jaren horen we van zorgprofessionals steeds meer dat ze het belangrijk vinden om het onderwerp mee te nemen in hun behandelingen, maar dat ze praktische handvatten missen. Hierdoor blijft seksualiteit onbesproken en lopen mensen onnodig rond met zorgen of problemen. Met de website www.seksindepraktijk.nl bieden wij zorgprofessionals een helpende hand om cliënten en patiënten te ondersteunen in hun seksuele ontwikkeling, problemen te signaleren en vragen te beantwoorden.

Het komt voor dat de bewoners een relatie krijgen en behoefte hebben aan privacy. We weten niet goed wat we hiermee aan moeten.

 
Verpleegkundige in de ouderenzorg

De seksuele levensloop

Rutgers heeft op basis van onderzoek de seksuele levensloop van mensen beschreven. Ook onderzochten we de behoeften van zorgprofessionals en cliënten en patiënten als het gaat om het bespreken van seksualiteit gerelateerde onderwerpen in de zorgpraktijk. De kennis van de seksuele levensloop van conceptie tot overlijden bieden we aan op www.seksindepraktijk.nl. U vindt deze kennis ook gebundeld in het boek ‘Van alle leeftijden’.

Oudere mensen zeggen al snel ‘Ach, ik word ouder, het hoort er gewoon bij dat het minder wordt.’  Dan zeg ik: "Nou, wacht even”  en geef een folder mee om hun ogen te openen.

 
Praktijkverpleegkundige

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers