man leest krant

Stappenplan preventie ongewenst seksueel gedrag voor sportverenigingen

Op zondag 12 mei presenteert NOC*NSF het stappenplan voor preventiebeleid voor sportverenigingen, dat Rutgers in samenspraak met vele sportorganisaties heeft ontwikkeld. De lancering vindt plaats op het Framed Festival op Papendal tijdens een bijeenkomst georganiseerd met en door Renald Majoor van De Stilte Verbroken, in samenwerking met NOC*NSF, de gemeente Arnhem en Papendal.

Waarvoor kunnen sportverenigingen dit stappenplan gebruiken? 

Met dit stappenplan kunnen sportverenigingen stapsgewijs praktische maatregelen nemen om grensoverschrijdend gedrag in de sport te voorkomen. In de komende weken wordt dit stappenplan onder de aandacht gebracht bij sportverenigingen, gemeenten, GGD’s en andere organisaties die een rol kunnen spelen bij het ondersteunen van lokale sportverenigingen. 

Het stappenplan geeft sportverenigingen op een overzichtelijke manier concrete tips en materialen. Dat is nodig, zegt projectleider Marianne Cense van Rutgers: “We weten dat veel sportverenigingen aan de slag willen, maar dat ze niet goed weten hoe ze moeten starten. We hopen dat het stappenplan dan ook veel gebruikt gaat worden."

Het stappenplan is het resultaat van de aanbevelingen van commissie de Vries. Deze commissie heeft onderzoek gedaan naar het tegengaan van misbruik en intimidatie in de sport. 

NOC*NSF richtte feburari jl. het Centrum Veilige Sport Nederland op. Dat centrum ziet sinds februari van dit jaar een sterke stijging in het aantal signalen dat voor onderzoek bij aanklagers en onderzoekers van het Instituut voor Sport Rechtspraak is aangebracht. In het verleden waren dit er 5 per jaar, nu zijn dit er na twee maanden functioneren van het Centrum al meer dan 10. Zo maakte NOC*NSF vandaag in een persbericht bekend.

Reacties

Over Rutgers

Twitter

Volg ons op Twitter
Rutgers en de Postcode Loterij

Jaarlijks ontvangt Rutgers steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers